28 Aralık 2009 Pazartesi

Muharrem Ayı ve Aşure

 
Cumartesi Günü, Hicri Yılın ilk günü olan Muharrem Ayının 10'u, dolayısı ile Aşura Günü idi. Yani dini açıdan bir ibadet sayılmasa da, gelenek halene gelmiş olan "Aşure"nin hayır ve ikram amaçlı yapılıp dağıtılması vakti gelmiş oldu. Hadis kitaplarında geçtiğine göre, o günde Cenâb-ı Hak on peygamberine on değişik ikram ve ihsan ettiği içindir. Bu ikramlar şöyle belirtilmektedir:
 
1. Allah, Hz. Musa'ya (a.s.) Âşura Gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür. 2. Hz. Nuh (a.s.) gemisini Cûdi Dağının üzerine Âşura Gününde demirlemiştir. 3. Hz. Yunus (a.s.) balığın karnından Âşura Günü kurtulmuştur. 4. Hz. Âdem'in (a.s.) tevbesi Âşura Günü kabul edilmiştir. 5. Hz. Yusuf kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan Âşura Günü çıkarılmıştır. 6. Hz. İsa (a-s.) o gün dünyaya gelmiş ve o gün semâya yükseltilmiştir. 7. Hz. Davud'un (a.s.) tevbesi o gün kabul edilmiştir. 8. Hz. İbrahim'in (a.s.) oğlu Hz. İsmail o gün doğmuştur. 9. Hz. Yakub'un (a.s.), oğlu Hz.Yusuf'un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır. 10. Hz. Eyyûb (a.s.) hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.

İslam Alemi için önemli ve faziletli, Kuran-ı Kerim'de kıymet verilen dört aydan biri olan Muharrem ayında tutulan oruçların ve yapılan hayırların kat kat kabul edilmesini diliyorum. Aşure tarifine buradan ulaşabilirsiniz, afiyet olsun, eviniz bereket dolsun...

9 yorum:

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Allah kabul etsin Limonlu Kekim, ellerine sağlık..

Aylin TÜRKŞEN AYSEL dedi ki...

Ellerine sağlık, kokusu burnuma geldi neredeyse. Bu yıl denk getirip yapamadım, kısmet gelecek yıla inşallah. Allah kabul etsin.
Çevreden duymuşluğum var, kızları olan yaparmış illaki. 2 kız annesi olarak bu görevi de yerine getirmiş oldun böylece.
Sevgiler

ARZU - ENGÜZELTATLAR dedi ki...

ALLAH kabul etsin...

Ballı Cimcime dedi ki...

Allah kabul etsin Canım, ellerine sağlık çok güzel olmuş. Sevgiler:)

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

allah kabul etsin komşum,
nerelerdesin.
bak masalım küsüyor :(

Şehnaz dedi ki...

ALLAH KABUL ETSİN CANIM.....ELLERİNE SAĞLIK AŞURE ENFES....;)

Pembe Tatlar dedi ki...

Canım allah kabul etsin...
Afiyetler olsun...

paşakızı mutfakta dedi ki...

Merhaba canım..Allah kabul etsin..Küçk kasede çok kibar durmuş..Ellerine sağlık..Sevgiler..

pelince dedi ki...

Nevalcim allah kabul etsin...

şimdiden sağlıklı,huzurlu,mutlu bir yeni yıl diliyorum...
Sevgiler...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...