11 Temmuz 2012 Çarşamba

Dondurma Makinesi'nde Çilekli Dondurma


Size bir sözüm vardı değil mi? Tatilden döner dönmez hemen yaptığım dondurmanın tarifini yayınlayacaktım. Ama sıcaklar, koşuşturmalar ve yaz isteksizliği (hiçbir şey yapmak istemeyişimi yaza bağlıyorum artık :) yüzünden ancak şimdi yazabiliyorum.

Tefal Dondurma Makinası ile ilgili pek çok soru geldi; kıvamı, pratikliği, fiyatı, boyutu üzerine. Kısaca kendi fikirlerimi yazmak istiyorum. Dondurma makinesi, Tefal'in Yoğurt Makinesi gibi, sütü ve mayayı karıştırıp 8 saat sonra kendi haznesinde dondurmayı size hazırlamıyor, en baştan söyleyeyim :) Karışımları kendiniz hazırlıyor, kimi tarifler için yumurtaları çırpıp, sütü kaynatıyorsunuz. Şimdi canınız dondurma istese en erken 8 saat sonra yaptığınız dondurmayı yiyebilirsiniz, çünkü haznenin derin dondurucuda beklemesi gerekiyor. (Ben hazneyi boş olarak sürekli derin dondurucuda tutuyorum artık, dondurma aklıma düştükçe yapıyorum) Dondurmanın kıvamı nasıl oluyor derseniz, Roma Dondurması mı, Maraş Dondurması mı seçenekleri arasından Roma Dondurması şıkkını seçiyorum, çok donuk ve sert bir dondurma olmuyor. Makinenin en büyük pratikliği 15 dakika boyunca dondurma karışımını havalandırarak karıştırması. Yoksa bu dondurma karışımını hazırlayıp her saat başı derin dondurucudan çıkarıp alttan yukarı doğru havalandırarak karıştırmanız ve aynı işlemi 5-6 kez tekrarlamanız halinde makinesiz de dondurma yapabilirsiniz. Dondurma makinesinin boyutu da mini fritöz büyüklüğünde, fiyatına gelince ben buradan yazmayayım, tüm Tefal Shop'larda kapıya yakın konumlanmış Dondurmacım'ları göreceksiniz zaten :)


Malzemeler:
- 500 gr.çilek
- 120 gr. pudra şekeri
- 300 gr. süt kreması

Yapılışı: Tefal Dondurmacım'ın metal haznesi derin dondurucuya konularak, hazne üzerindeki mavi renkli buz kristali görünene kadar soğutulur. (Kitapçığında 24 saat yazıyordu, ancak benim dondurucumda 8 saatte çıkartma görünür olmuştu) Bu arada çilekler yıkanarak üzerine pudra şekeri ilave edilir ve blenderden geçirilir. Süt kreması ayrı bir kaseye alınarak, mikserin en yüksek hızında kremşanti kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Kıvamını aldığında krema ve çilek püresi beraberce karıştırılarak pürüzsüz bir karışım elde edilir. (Karışımı hazne donana kadar buzdolabında bekletebilirsiniz, karışım ne kadar soğuk olursa o kadar sert dondurmanız olur.) Dondurucuda beklemiş olan hazneyi makineye yerleştirerek çalıştırılır. Hazırlanan dondurma karışımı hareket halindeki dondurma makinesine dökülür. Kıvam alana ve iyice soğuyana kadar yaklaşık 15-20 dakika çalıştırılır. Plastik spatula yardımı ile ayrı bir kaba alınarak -18 derecede muhafaza edilir veya hemen yenir :)

3 yorum:

Adsız dedi ki...

For most recent information you have to go to see internet and on world-wide-web
I found this web page as a most excellent web site for newest
updates.

Also visit my web page - free virus protection

Berkay dedi ki...

Makinede dondurmayı dondurduktan sonra Ikea dondurma kaplarına (stick) nasıl koydunuz?

http://limonlukek.blogspot.com/ dedi ki...

Sevgili Berkay, dondurma makinasının haznesi buzlukta boş olarak 8 saat bekletiliyor. Hazırlanan içerik hazneye konulduktan sonra 15-20 dakika kendi kendine dönerek karışımı soğutuyor. Bu süre sonunda buzlanma başladığında hazırlanan dondurma istenilen kaba alınarak ister hemen yenir, ister dondurulur. Hazırlama prensibi bu şekilde. Sevgiler...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...