23 Kasım 2012 Cuma

Maydanozlu Risotto


İtalyan Mutfağı'nın medar-ı iftiharı risotto artık bizim mutfaklarımızda da sıklıkla yapılır oldu. Bizim mis gibi pirinç pilavımıza bir alternatif olarak yapmayı ve yemeyi seviyorum. Risottonun en karakteristik özelliği; aslında bir Japon pirinci olan ve İtalya'da bol yetişen arborio pirincinden yapılması. Bu pirincin fazlaca içerdiği nişastanın pişiriken bolca salınmasından dolayı risotto kremamsı, yapışkan ve suluca bir görünümde oluyor. Türk Mutfağı'nı yaladım-yuttum, gelelim İtalyan Mutfağı'na diyen şefler için gelsin bu risotto :))


Malzemeler :

- 200 gr. arborio pirinç
- 1/2 adet kuru soğan (çok minik doğranmış)
- 5-6 su bardağı tavuk suyu
- ½ su bardağı biraz sulandırılmış elma sirkesi
- 7-8 dal ince kıyılmış maydanoz
- 30 gr. parmesan rendesi
- 40 gr. tereyağı
- tuz, karabiber

Yapılışı: Derince bir tencereye tereyağı alınarak ısıtılır. İnce kıyılmış soğan eklenerek rengi dönmemesine dikkat edilerek yağda kavrulur. Pirinç de eklenerek 2-3 dakika boyunca sürekli karıştırılarak çevrilir. Yarım bardak tavuk suyu ilave edilerek kavurma işlemine devam edilir. Pirinci kaşıkla kaldırdığınızda hiç su kalmamışsa yarım bardak daha su ilave edilir. Elma sirkesi bu aşamada eklenerek orta ateşte sürekli karıştırılmaya devam edilir. Risotto krema kıvamına gelinceye ve pirinçler dişe gelecek kadar biraz sert kıvamda olana kadar her defasında yarım bardak tavuk suyu eklenerek (ne çok kaynar, ne de soğuk olmayacak) pişirme işlemine devam edilir. Tuz, karabiber ve ince kıyılmış maydanoz risottaya eklenir. Peynir de eklenerek son bir kez daha karıştırılarak ocaktan alınır. Tabaklara servis edildikten sonra son bir kez daha üzerine parmesan peyniri eklenerek servis yapılır.

4 yorum:

Unknown dedi ki...

Cok guzel ve saglikli olmus. Kisin ozellikle boyle renkli yemekler insanlara daha mutlu ediyor... Ellerine saglik canim

Gülcan dedi ki...

ELLERİNİZE SAĞLIK LEZZETLİ GÖRÜNÜYOR.

Nurşen Aksoy dedi ki...

Ellerinize sağlık,nefis görünüyor..Bizim evde çok sık yapılır risotto...Şimdi senin tarifini deneyeceğim..

Unknown dedi ki...

Ellinize sağlık çok lezziz görünüyor

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...