26 Aralık 2012 Çarşamba

Kuymak (Muhlama)


Soğuk ama güneşli güne, sımsıcacık bir kuymak ile başlamaya ne dersiniz? Ama, ortasına banarak, peyniri uzata uzata yemek için de tazecik ekmeğinizi hazır etmeyi unutmayın :) 2 yıl önce Rize'ye yaptığım bir gezide tanıştım kendisi ile; Rize'de pek meşhur olan ve mutlak uğranması gerektiğine inandığım Dağmaran'da son kırıntısına kadar sıyıra sıyıra yediğimi hatırlıyorum. Orada yediğim mısır unu ile yapılmıştı, daha çok tercih edilen ve yaygın olarak bilinen de mısır unu ile yapılmış hali zaten. Yine Rize'de, ancak bu kez Ayder Yaylası'nda un ile yapılanını da yedim. (Un ile yapılmış hali birazcık daha hoşuma gitti sanki.) İlk kez deneyecekseniz, mısır unundan yapılmış olanını tercih edin derim ben yine de :)

Malzemeler:

- 1 yemek kaşığı mısır unu
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 50 gr. çeçil peyniri
- 1 su bardağı sıcak su
- tuz

Yapılışı: Tereyağı tavaya alınarak eritilir. Tamamen eriyip kızmaya başladığında, içerisine mısır unu ve tuz eklenir. Mısır unu, rengi hafif değişene ve kokusu çıkmaya başlayana kadar sürekli karıştırılarak kavrulur. Bu aşamada sıcak su eklenerek karıştırılır. Karışım göz göz olmaya başladığında iri parçalar halinde didiklenmiş peynir üzerine serpiştirilir. Peynir tamamen eriyip, tereyağı karışımın üzerinde birikmeye başladığında ocaktan alınarak sıcak sıcak servis edilir.

7 yorum:

lezzettabağı dedi ki...

Limonlu kek güneşli güzel bir gün diliyorum öncelikle. kuymak benimde çok sevdiğim sevmekten öte yerklen içine düştüğüm nit lezzettir çok yeme imkanım olmasa da kendim yapıp nefsimi köreltebiliyorum. inşallah önmüzdeki sezonda karadeniz gezisi düşüncemiz gerçek olurda orada bunun has ını yeriz teşekkürler.

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Nevalciğim sevilin etkinliğinde Gülay yapmıştı ve çok hoşuma gitmişti nefisti seninde ellerine sağlık sevgiler...

Seda'nın Günlüğü dedi ki...

Nevalim mutlaka tulum da eklemeni tavsiye ediyorum.Otantik bir tat katıyor, bende bayılıyorum mıhlamaya. Hatta bugün aklıma geldi. Ellerine sağlık arkadaşım :)

belgin kıral dedi ki...

Nefis görünüyor mmmhh:)
Ellerine sağlık
Sevgiler

Unknown dedi ki...

Bir türlü yemek kısmet olmadı, inşalah bir ara artı kendim yapar ve yerim:)

Canan Demirbağ dedi ki...

Çok severim nefis gözüküyor,ellerinize sağlık.

seviminaskanasi dedi ki...

ellerine sağlık harika , bu arada mutlu yıllar diliyorum :)çok güzel bir blog bol paylaşımlarımız olsun.. izlemedesin banada beklerim :) http://www.seviminaskanasi.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...