22 Haziran 2012 Cuma

Sema'da Brunch (Yine :)


Yağmur'un teyzesi Sema (Bu adlandırma bir türlü Limonlu Kek'in ben olduğuma inanmayan Yağmur içindi :) marifetli kız vesselam. Ne zaman toplanıp sohbet etmek içimizden gelse, bizde toplanalım diyor. Ee sonuçta bizler de pekçok lezzeti bir arada bulacağımıza emin, gözümüz kapalı davete icabet ediyoruz :) Bu fotoğraf da yanılmadığımızın resmidir...



Bu seferki bruncha da yumuşacık sodalı poğaçalar damgasını vurmuştu. Şu sıcaklardan mayışmış, uyuşuk halimi üzerimden atabilirsem eğer tarifi de yazacağım inşallah...


Kahvaltı sofralarının özellikle de çocuklar için vazgeçilmezi olan fırında baharatlı patates kızartması favorimizdi.


Yoğurtlu közlenmiş kırmızı biber salatası



Tatlı kurabiye tabağı


Muhallebili-incirli tatlı gerçekten hem göze, hem de mideye hitap ediyordu. Ellerine-emeklerine sağlık Sema'cığım.

20 Haziran 2012 Çarşamba

Tefal Dondurmacım İle Evde Dondurma Keyfi


Geçtiğimiz hafta Tefal ve Fikri Mühim'in daveti ile gerçekleşen Tefal Dondurmacım'ın tanıtıldıdığı "Yaza Merhaba Partisi" için Ortaköy Aşşk Cafe'deydim. Bunaltıcı sıcaklarda bana en iyi gelenlerden biri dondurma, diğeri de limonlu soda olduğu için tamamen ilgi alanım içindeydi ve hevesle kabul ettim daveti tabii ki :)



Tefal yememiş-içmemiş, çok çalışmış, ev aletlerinde bir eksiği daha tamamlamış, ev için pratik dondurma makinasını geliştirmiş. Tefal Dondurmacım ile bir çok lezzetli dondurma tarifi hazırlayan MSA şeflerinden Taha Dinç dondurma makinasının çalışma prensibini anlattı ve sorularımızı yanıtladı. Aslında makina ile yapılan dondurmanın evde yaptıklarımızdan hiçbir farkı yokmuş, evde yapıp buzluğa attıktan sonra ara ara karıştırarak havalandırma işlemini dondurma makinası bizim için seve seve yapıyor, çok pratik. 




O gün orada birebir dondurma yapmadık, ama yapılmış yaklaşık 15 çeşit dondurma yedik. Tabii ki hepsi benim favorim olmadı, ama bazıları tam benlikti inanın. Özellikle tahinli, karadutlu, limonlu ve çilekli&yoğurtlu dondurmalar hergün yesem kesinlikle bıkmayacağım türdendi :) Şu anda İstanbul dışında tatildeyim, ancak eve dönünce hemen denemek istediğim, gözüme kestirdiğim pek çok dondurma çeşidi var, tarifler için bekleyin beni anacımmm :)


12 Haziran 2012 Salı

Fırında Çorbalı Tavuk


İlk yediğim anda çok beğendiğim, o kadar çok yaptım ki, artık gözüm kapalı yaparım diye tabir edebileceğim bir tarif daha :) Büyük kızımın; "anne nasıl yapıldığını bana göster, sen yokken ben yaparım" demesi lezzeti hakkında bir fikir verir sanırım :)

Malzemeler:

- 500 gr. tavuk eti (tercihim kemiğinden sıyrılmış kalçalı but)
- 1 su bardağı (200 ml) süt kreması
- 1 adet kabak (iri rendelenmiş)
- 1 adet havuç (iri rendelenmiş)
- 1 adet orta boy patates
- 1 paket kremalı mantar veya kremalı sebze hazır çorba (tercihim sebze çorbası)
- 1 su bardağı kaşar peyniri
- karabiber
 

Yapılışı: Kabak ve havuç rendenin iri kısmı ile rendelenir. Patates ve  kemiğinden sıyrılmış tavuk eti iri küpler halinde  doğranır. Üzerine toz haldeki hazır çorba, kremakaşar peynirinin yarısı ve karabiber de eklenerek iyice harmanlanır. Tüm karışım yağlanmış bir fırın kabına aktarılarak 180 dereceye ayarlı fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkarmadan üzerine kalan kaşar peyniri de serpiştirilerek peynir eriyene kadar 5 dakika daha pişirilir ve sıcak sıcak servis edilir.

8 Haziran 2012 Cuma

Çingene Pilavı


Şimdiye kadar salatalarda köftelik ince bulguru kullanmış durmuşuz, eğer acilen yapmamız gerekmişse "Hadi kızım bi koşu ince bulgur alıver." diyerek çocuklara yalvar-yakar olmuşuz. Bu salatayı yemeklik bulguru ıslatarak yaptım, inanın kızım tam 4 kez tabağına aldı, artık "Yeter artık kızım miden ağrıyacak." diyene kadar durmadı :) Tam da taze yaz sebzeleri ile çingene salatası yapmaya var mısınız?

Malzemeler:

- 1½ su bardağı yemeklik bulgur
- 1 su bardağı haşlanmış bezelye
- 5 adet közlenmiş kırmızı biber
- yarım demet taze soğan
- 7-8 adet kornişon turşu
- 1 adet limonun suyu
- 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
- tuz

Yapılışı: Yemeklik bulgur ayıklanarak küçük bir tepsiye yayılarak üzerine 1 çay kaşığı tuz serpiştirilir. Üzerini 1 parmak geçecek şekilde kaynamış su ilave edilerek tepsinin üzeri kapatılarak bulgur şişene kadar, yaklaşık 25 dakika beklemeye bırakılır. Bezelye, kırmızı biber ve kornişon turşunun suyu iyice süzdürülür. Taze soğanlar yıkanarak temizlenir ve kırmızı biber ile taze soğanlarla beraber küçük parçalar halinde doğranır. Şişmiş olan yemeklik iri bulgura doğranmış malzemeler de ilave edilerek harmanlanır. Son olarak sıvı malzemeler ve tuz da eklenerek son bir kez daha karıştırılır ve servis tabağına alınır.

7 Haziran 2012 Perşembe

Silverline En Başarılı Fırın Yemekleri Yarışma Finali


Şu blog camiyasının hemen her türlü cemiyetlerine girip çıkmışlığım oldu az-çok. Kiminde organizasyonlarda kahvaltı masalarında birlikte kahvaltı edip tanıştık, kimilerinde hep bereber yemek yapıp gülüp-eğlendik, kiminde çocuklarımızı kaptık getirdik berberce keyfi paylaştık, bazen kapımızı çalan kocaman sepetler aslında gönlümüzü de çaldı, kimi zaman yarışmacı olduk tarif yayınladık, kimi yarışmada yemeklerimizi herkesin gözü önünde yapıp birbirimizle tatlı tatlı çekiştik. Sanırım bir tek yarışmada jüri üyesi olmamıştım, Silverline Ankastre'nin yemek yarışmasında jüride bulunarak bu eksiği de giderdim çok şükür :)
 


Silverline En Başarılı Fırın Yemekleri Yarışması'nın finali Gülhan Kara'nın Chef's İstanbul Mutfak Atölyesi'nde gerçekleşti. Sıcak kişiliği ve güzel sunumu ile Gülhan Kara, yarışmacıların stresini aldı götürdü. 10 yarışmacı yaklaşık 2 saat mutfakta ter döktü, birbirinden güzel fırın yemeklerini yaptılar.
 

Yarışmadan galip çıkan Nihal Erbakan'ın  "Sazan Dolması" oldu. Çoook uzun yollardan gelen sazan, bulgurlu iç pilavla doldurulup bütün güzelliği ile tepsiye uzanıvermişti :)
 

Yarışmanın ikincisi Ayten Şener'in "Kuzu İncikli Vişneli Çilav"ı oldu. Vişneli, incikli, köfteli, taze baklalı perde pilavı başlı başına bir görsel şölendi. Vişneli Çilav ile birlikte sunulan kiraz turşusu ise tam bir incelikti.
 


Dereceye giren diğer bir fırın yemeği de Ergül Baykaran'ın "Yoğurtlu Patlıcan"ıydı. Özelliği patlıcanların tuzlu suda haşlanıp terbiyelenmesi ve fırına girmeden yoğurdunun dökülüp, yoğurtla birlikte pişmesi olan bu lezzete ben doyamadım, 3 tane yedim, daha da yerdim, pişman değilim :)



Yasemin Bilener "Beşamel Soslu Fırında Levrek" ile jüri özel ödülü aldı.


Filiz Tunç'un "Sini Mantı"sı atölyedeki herkes tarafından çok sevildi, jüriye görücüye çıktıktan sonra hemen yendi-bitti.


Süreyya Özten'in "Kiremit Kebabı" yarışmanın favorilerinden biri oldu. Etin biraz sert kalması, şansını büyük ölçüde azalttı diyebilirim.
 

Senem Çabuk'un "Fırında Beyti Kebabı" dışarıdaki kepapçılarda yediğiniz beytilerden daha fazlasıydı, nefisti.
 

Keriman Diril'in "Mantarlı Mantı"sı iyi fikir, güzel bir lezzetti.


Mine Demirören'in "Pırasalı Tart"ı


Türkan Burgaç'ın "Karidesli Biftek Sarması" et ile deniz ürünlerinin birlikte kombinasyonun lezzetli olabileceğinin canlı (pardon cansız :) kanıtıydı.

Böyle güzel bir organizasyonda bizleri buluşturan Silverline ve  atölyesini bizlere açan Gülhan Kara'ya  teşekkürler.

5 Haziran 2012 Salı

Elmalı&Kuru Üzümlü Tavuk Salatası


Market alışverişinde en fazla yöneldiğim reyondur herhalde tavuk etlerinin envayi çeşitlerinin sıralandığı bölüm. Çorbaya, yemeğe, sandviçe derken salataya  da tavuk kaçınılmazdı :) Son zamanlarda birbir türlü spekülasyonlar çıksa da hakkında, güvendiğimiz markalardan alıyoruz mecburen gözümüzü kapatıp. Yahu ne var; insan sağlığı ile oynamayıp, adam gibi büyütüp, tamamen dededen kalma yemlerle besleyip de satsanız şu tavukları. Cebe fazladan girecek 3-5 kuruşun, insan olmaktan daha önemli olmadığı bir dünyayı şiddetle istiyorum sanırım...
 
Malzemeler:

- 1 adet ekşi yeşil elma
- 3 yemek kaşığı kuru üzüm
- 2 adet tavuk göğsü
- 1 sap kereviz
- 4-5 adet renkli karışık salata yaprağı
- ½ çay kaşığı köri, tuz, karabiber
 
Köri Sos İçin:
 
- ½ çay bardağı light mayonez
- ½ çay kaşığı köri
- 2 çay kaşığı su

Yapılışı: Büyükçe bir tava içerisine  zeytinyağı gezdirilerek kızdırılır. Önce küçük parçalara kesilmiş tavuklar, daha sonra küçük küpler halinde doğranmış kereviz ve elma parçaları tavaya alınarak sotelenir. Tüm malzeme yenecek kıvama geldiğinde üzerine köri, tuz ve karabiber atılarak karıştırılır ve soğumaya bırakılır. Sos için gerekli malzemeler de beraberce harmanlanarak pürüzsüz bir kıvam elde edilir. Yeşillikler elle kabaca parçalara ayrılır. Üzerine hazırlanan sostan gezdirilir ve son olarak da sotelenmiş tavuklu harç üzerine serpiştirilerek servis edilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...