15 Mart 2013 Cuma

Vişne Soslu Kek ve Ricotta Peyniri


Şimdii bahsedeceğim bu tarif için tatlı mı desem, yoksa harika bir kek mi desem bilemedim, en iyisi "Şöyle hafif mi hafif, mayhoş ve lezzetli, hem çaya, hem yemek sonrası tatlıya çok yakışacak bir tarifim var." diyeyim :) 
 
Ricotta da neyin nesi, neden normal bir peynir kullanmıyoruz diyenlere de hemen merak etmeyin peynirinizi de kendiniz yapabilirsiniz diyerek kısacık bir tarif vermek istiyorum. Ricotta peyniri aslında, bildiğimiz süt kesildiği zaman annelerimizin, ninelerimizin yaptığı lor peynirinden başka bir şey değil. İsterseniz sütün kesilmesini beklemeden nasıl tatlı lorumuzu yapabiliriz anlatmaya çalışayım. 1 litrelik süt alınıp kaynamaya bırakılır. Tam kaynamadan önce sütün üzerinden duman çıkmaya başladığında ve ince bir tabaka kaymak bağlamaya başladığında ocağın altı kapatılır. Sütü 5 dakika kadar dinlendirdikten sonra içerisine 5 yemek kaşığı sirke ilave edilerek süt kestirilir. Yaklaşık 1 saat kadar hem soğuması, hem de peynirin çökelmesi beklenir. 1 saatin sonunda, temiz bir tülbentin içerisine veya altı 5-6 yerinden delinmiş poşetlere dökülerek suyu süzülür. Tülbent veya poşeti sıkıca döndürerek tüm suyunun akması ve sıkışması sağlanır. 10-15 dakika daha bekledikten sonra mis gibi süt kokulu peynirimiz kullanıma hazır. İster üzerine reçel döküp yiyin, ister tatlı yapın gerisi size kalmış. 

Malzemeler:
- 3 adet yumurta sarısı
- 3 adet yumurta beyazı
- 250 gr ricotta peynir
- 1 adet limon kabuğu rendesi
- 180 gr toz şeker
- 135 gr un
- 175 gr tereyağı
- 1 paket kabartma tozu

Sosu İçin:
- 1 su bardağı çekirdeği çıkarılmış vişne
- ½ su bardağı su
- 50 gr toz şeker

Yapılışı: Öncelikle sos malzemeleri bir tencereye alınarak bir taşım kaynatılır. El blenderi ile inceltilerek soğumaya bırakılır. Karıştırma kabında tereyağı ve toz şeker mikser yardımı ile çırpılır. Yumurta sarıları teker teker eklenerek çırpmaya devam edilir. Rendelenmiş limon kabuğu ve ricotta peyniri de ilave edilerek karıştırmaya devam edilir. Un ve kabartma tozu da ilave edilip, pürüzsüz bir hamur olana dek karıştırılır. Ayrı bir kapta yumurta beyazları çırpılmaya başlanır. Yumurta beyazları traş köpüğü kıvamına gelinceye kadar çırpılır ve alttan üste doğru kabarcıkları söndürmeden nazikçe karıştırılarak diğer karışıma yedirilir. Kek karışımı, her yeri iyice yağlanmış kalıba dökülerek 180 dereceye ayarlı fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkardıktan sonra soğumaya bırakılan kek servis edilmeden önce, servis tabağına ters çevrilerek üzerine vişne sosu dökülür. Şimdiden afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...