25 Mart 2013 Pazartesi

Zeytinyag Soslu Brüksel Lahanası


Bugün menüde faydaları say say bitmez salata mı desem, zeytinyağlı mı desem  bir sebze var. Ülkemizde çok fazla bilinmese de (daha doğrusu sevilmese de diyeyim) brüksel lahanası başta hamileler olmak üzere, herkes tarafından düzenli ve yeterli miktarda kullanılması gereken bir sebze aslında. Bürüksel lahanasını ister çorba olarak tüketin, isterseniz de et yemeklerinin yanına haşlayıp servis edin. Sağlığa faydalarını okudukça iki katı alasım geldi :) Brüksel lahanası alırken özellikle küçük boyda olanlarını seçmeye de dikkat edilmesi gerekiryormuş diyerek sizleri faydaları ile baş başa bırakıyorum.
 
Kanı sulandırır. Kandaki kolesterolu dengeleyip kalp ve damar hastalıklarına karşı korunma sağlar. Hücre içine şeker girişini hızlandırarak kanda şeker artışını önler. Diş ve diş etini sağlamlaştırır. Gıdaların oksijenle yakılması esnasında açığa çıkan toksik radikal yani iltihap yapıcı madde miktarını azaltarak detoks etkisi gösterir. Bağışıklık sisteminin mikroplarla daha etkin ve üstün savaşmasına katkıda bulunur. Bağırsaklarınızdan kalsiyumun emilimini hızlandırır. Kemik yüzeyindeki hücrelerin kalsiyumu kemiğe bağlamasını sağlayarak kemik erimesine karşı koruyucu etki gösterir. Faydası say say bitmez, bol ekşili salatası ise hemen biter inanın.

Malzemeler:

- ½ kg Brüksel lahanası
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı elma sirkesi
- 1 adet limonun suyu
- 2  diş sarımsak
- tuz

Yapılışı: Brüksel lahanaları iyice yıkanarak buharda haşlama aparatına konulur. (Buharda haşlama yöntemi ile yapraklar diriye yakın yeşil rengini koruyor, arzu ederseniz bol suda da daha diri kalacak şekilde haşlayabilirsiniz.)  Tencereye, aparatın üzerine su çıkmayacak şekilde su ilave edilerek (ben 1,5 su bardağı su ile haşladım) Brüksel  lahanaları kaynatılır. Brüksel lahanası, üzerine çatal ile batırdığınızda rahatlıkla deliniyorsa ocağın altı kapatılır. Ayrı bir kasenin içerisine dövülmüş sarımsak, zeytinyağı, bir limonun suyu, elma sirkesi ve tuz konulup iyice karıştırılarak sos hazırlanır. Hazırlanan sos, servis tabağına alınan Brüksel lahanalarının üzerinde gezdirilir. Sağlıklı bir öğün işte masanızda, afiyet olsun :) 
 

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Erkekler pek sevmiyor bu brüksel lahanasını bende çok fazla pişiremiyorum. oysaki çok faydalı .30 yaş üzeri bayanların beslenme listesinde muhakkak yer alıyor.

A.Banu dedi ki...

Ben geçenlerde ilk kez kıymalısını yaptım çok güzel oldu tavsiye ederim :)

Unknown dedi ki...

merhaba Neval
boylesine guzel bir blogla tariflerini paylasman cok guzel. biz burada bruksel lahanasini hemen hemen ayni malzemelerle firinda uzerini aliminyum folyo ile kapatarak pisiriyoruz, tavsiye ederim herkese afiyet olsun

Unknown dedi ki...

kimileri sevmesede ben sevenlerdenim ellerine sağlık

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...