14 Temmuz 2013 Pazar

Çılbır; Mehmet Soykan'ın Tabahat Kitabından


Şef Mehmet Soykan, Abbasi'den Selçuklu'ya ve Osmanlı'ya kadar o günlerde ne yenilip, ne içildiğine ve nasıl hazırlandığına dair harika bir kitap hazırlamış; Tabahat... Zaten tabahat, kelime anlamı ile "Yemek pişirme ve ahçılık sanatı" demekmiş. Ve bu kitaptan bana da gönderme nezaketinde bulundu, böylesi bir eseri kütüphaneme kazandırdığı için kendisine çok teşekkür ediyorum.
 
Kitabın kapağını açtığınız ilk andan itibaren birinden güzel tariflere ve tabii fotoğraflara dalıp gidebilirsiniz dikkatli olun. Kitaptan tüm tarifleri alıp yapasım var, ama ilk tarif çılbır oldu. Siz de benim gibi yumurta ve sarımsaklı yoğurt aşığı iseniz bu lezzete bayılacağınızdan eminim. Üstelik ben çılbırı kahvaltı için hazırladım, çok da yakıştı diyebilirim. Canan Karatay'ın sözünü dinleyip sahurda 1 yumurta yemeğe çalışıyoruz, çılbır da yumurtanın değişik bir versiyonu oldu, tavsiye ederim...


Malzemeler:

- 4 adet yumurta
- 3 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı şirke
- 1 su bardağı yoğurt
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 diş sarımsak
- tuz, karabiber, kırmızıbiber

Yapılışı: Su küçük bir tencereye alınarak tuz ve sirke ile birlikte kaynatılır. Su kaynamaya başladığı anda ocağın altı kısılarak, yumurtalar birer birer önce bir kepçeye kırılarak (Yumurtaların akları ile sarılarının karışmaması için özen gösterilmelidir.) kaynayan suya daldırılır. Yumurtaların her biri tencerenin kapağı kapalı olarak 3 dakika pişirilir. Kevgirle alınarak suyu iyice süzdürülerek servis tabağına alınır. Sarımsaklı yoğurt sos hazırlanarak yumurtaların üzerine dökülür. Küçük bir tavada tereyağı eritilerek üzerine karabiber ve kırmızıbiber katılarak bir iki çevrilir ve sıcak sıcak, yoğurtlu yumurtaların üzerinde gezdirilir.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Sirkeli çılbır haa ? hiç denemedim ama ramazandan sonra kahvaltıda denemeyi düşünüyorum. ilginç geldi.

mutfagabuyrun dedi ki...

çılbırıda nasıl canım çekti.ellerine sağlık canım.sevgiler.

Limonlu Kek dedi ki...

Sevgili Adsız, sirke yumurtanın dağılmasını önlüyor, yoksa yerkensirke tadını hissetmiyorsunuz. Denemenizi tavsiye ederim. Sevgiler...

Sevgili Mutfağa buyrun, biz yedik bitti şimdi fotoğrafını gördükçe de keşke yine olsa diyorum :) Sevgiler...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...