3 Ekim 2013 Perşembe

Güllüoğlu'nda Simit Yaptık

 
Blogger grubu boş durmuyor, her an her yerdeyiz :) Bu kez de Güllüoğlu'nda çıtır çıtır simit yaptık. Hiç aklımızdan bile geçirmediğimiz, "Evde nasıl yapılır ki bu?" dediğimiz lezzetleri workshoplar sayesinde deniyor, öğreniyoruz. İşte workshopların en çok bu öğretici yanlarını, bir de firmaların normal zamanda hiç adım atma imkanınım olmayacağı üretim bölümlerini görebilme fırsatını seviyorum.
 
 
Güllüoğlu'nun Kağıthane'deki fabrikasında gerçekleşen workshop sabah erken bir saatte olmasına ve tüm imalat henüz bitmiş olmasına rağmen, her yer çok temiz ve düzenliydi. Hijyen de, dışarıdan aldıklarımız ve yediklerimizde aradığımız ilk kriter olarak başı çekiyor. Ben kendi şahsım adına gönül rahatlığı ile Güllüoğlu'nu tercih edeceğimi söylemek istiyorum.

 
Malzemeler:
 
- 1 kg un
- 500 gr su
- 100 gr ayçiçek yağı
- 1 yumurta
- 25 gr maya
- 50 gr şeker
- 25 gr tuz
 
Üzeri için:
 
- 1 su bardağı üzüm pekmezi
- 1 su bardağı su
- kavrulmuş susam
 
 
Yapılışı: Unun ortası havuz gibi açılarak içine, su, sıvı yağ, yumurta, maya, toz şeker ve tuz konulur. Un havuzunun ortasından kenarlara doğru yavaş yavaş un toplanarak yoğrulmaya başlanır. Ele yapışmayan, kulak memsinden biraz daha sert bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edilir. Hamurdan yuvarlak bezeler koparılarak bir tepsiye dizilir ve üzeri  streç filmle örtülerek 15-20 dakika kadar dinlendirilir. Mayalanan bezeler iki elle açılarak kenarları kalın, ortaları biraz daha ince yaklaşık 20 cm uzunluğunda rulo şekline getirilir. Bir 10 dakika daha bekletilen hamurlar, bu kez daha ince çubuklar halinde açılır. Uzayan hamurun her iki ucu farklı yönlerde döndürülerek, hızlı bir şekilde iki ucu havada birleştirerek bükülür. Bükülmüş hamurun iki ucu tekrar birleştirilir ve birleşim yeri iyice kapatılır. Hamurlar önce pekmezli suya, hemen ardından sonra da susama batırılır. Susamlı halde bir süre bekletildikten sonra, fazla susamı silkelenerek elde döndüre döndüre simitler biraz büyütülerek fırın tepsisine alınır. Önceden ısıtılmış 175 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirilir. (12. dakikada simitler alt-üst edilmelidir.)
 

Bu güzel etkinlikte bizleri ağırlayan Güllüoğlu'na, özellikle Sevgili Fatih Güllü ve Sevgili Canan Bozkurt'a çok teşekkürler...


 


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...