8 Ocak 2014 Çarşamba

Arnavut Böreği

 
Arnavut Böreği annemden yadigar bir tarif. Annem diye söylemiyorum ama anacım çok da güzel yapar. İşin ustası olmuş ya, bazen "yemek yok, ne yapsam acaba, en kolayı bir börek yapayım. " der, o derece alışılagelmiş bir yemek yani onun için :) Daha önce tarifini burada vermiştim, ancak çoğu zaman bana, "Anlat bakayım nasıl yapılıyordu sizin şu börek?" soruları geldiği için bu kez her aşamasını fotoğrafladım. Umarım yardımcı olabilmişimdir, herkese sağlık-afiyet dolu günler olsun inşallah :)
 

Malzemeler:

- 1 kg un
- 1 adet margarinden (eritilmiş)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ

İç malzemesi için:

- 6 adet soğan
- 3 adet domates
- 2 adet sivri biber

 
Un elenerek ortası havuz gibi açılır. 1 tatlı kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı sıvı yağ ve ılık suyla kulak memesi yumuşaklığında bir hamur tutulur. Hamur yoğurulduktan sonra iki parçaya ayrılır. Her iki parça da yaklaşık 20-25 cm. kadar açılarak üzeri eritilmiş margarinle güzelce yağlanır.


Hamura eşit aralıklarla yaklaşık 6-7 cm uzunluğunda ışınsal 8 tane kesik atılır. (Dikkat hamurun dibine kadar kesmeyin!) 


Her iki parça hamur merkeze doğru katlanarak her katına erimiş margarinden tekrar sürülür.


Tüm parçalar birbiri üzerine katlanınca hamur tekrar oklava ile açılarak dışarıda satılan hazır yufka büyüklüğüne getirilir. (Fırın tepsisinden biraz daha büyük açmaya gayret edin.)


Oklava ile açılan yufka,  yağlanmış fırın tepsisine dikkatlice yerleştirilir, katlanmış yerler, pürüzler düzeltilir.


Ayrı bir tavada yemeklik doğranmış soğan ve biberler kavurularak üzerine küp küp kesilmiş domatesler ilave edilir. Domatesler suyunu çektiğinde içine tuzu da katılarak ateşten indirilir. İç malzemesini aklınıza gelebilecek har türlü malzemeden hazırlayabilirsiniz. Bizim favorilerimiz; domatesli-biberli, yoğurtlu-yumurtalı, pırasalı-yoğurtlu, ıspanaklı ve turşuludur.

 
Diğer hamura da aynı oklava ile açma işlemi uygulanır. (Hatta bu biraz daha büyük açılır ki, üst kısmı biraz daha büzgülenerek yerleştirilebilsin.) Hazırlanan iç malzeme  ilk hamur üzerine dağıtıldıktan sonra, ikinci hamur üzerine buruşturularak kapatılır.


 
Alttaki hamurun kenarları, üstteki hamurun kenarlarını örtecek şekilde bastırılır. Böreğin üzerine sıvı yağ sürülerek, önceden ısıtılmış 175 dereceye ayarlı fırında yaklaşık 45 dakika kadar pişirilir. Börek pişerken, zaman zaman üst yufka çok şişebilir, bıçakla şişen yerleri patlatabilirsiniz.

3 yorum:

Nurşen Aksoy dedi ki...

Tek kelimeyle harika...ellerinize saglık

özlem dedi ki...

harika ellerinize sağlık.
bende beklerim sevgilerimle

mutfagabuyrun dedi ki...

hımmm.olsada yesem canım.harika görünüyor.sevgiler.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...