24 Ocak 2014 Cuma

Bayram Çöreği-Diyarbakır Mutfağı


Geçen hafta harika bir mekanda, nefis yemekler eşliğinde ağırlandığımız bir etkinliğe davetliydik. Metro Kültür Yayınları'nın 5. kitabı “Bayram Çöreği-Diyarbakır Mutfağı” kitabının tanıtım Eminönü Surplus Restaurant'ta yapıldı. En prestijli yemek kitapları yarışması Gourmand’ta, En İyi Yerel Mutfak Kitabı grubunda Türkiye Birincisi olan kitap, 20-21 Mayıs tarihinde Çin’de Dünya Birinciliği için yarışacak. Nilhan Aras’ın yazdığı, içerisinde 256 tarifin bulunduğu, ödüllü "Bayram Çöreği-Diyarbakır Mutfağı", yerel değerlerin kaybolmaması adına sadece bir yemek kitabı değil, başlı başına kültür kitabı aslında. 


Yerel değerlerden bahsederken mekandan bahsetmemek olmaz, çünkü Surplus Restaurant öyle bir konumda ki, yemek yerken Yeni Cami, Şehzade Camii, Mısır Çarşısı, Tahtakale, Galata Köprüsü, Galata Kulesi,  Boğaz Köprüsü tamamen manzaranıza dahil oluyor. Dört yanınız tarihle çevrili olarak zaman zaman yemek yemeyi bile unutabilirsiniz :)
 

Surplus Restaurant, Feriye Lokantası, Çırağan Sarayı’nda Tuğra Restaurant ve Topkapı Sarayı bahçesinde Karakol Restaurant'ın kurucu şefi, ünlü Osmanlı Mutfağı Araştırmacısı olan Vedat Başaran imzası ile açılmış. Evet tahmin edersiniz ki yemekler de o derece özel ve nezihti.


İştah açıcılar olarak, Diyarbakır'dan özel getirilmiş  peynir, acur turşusu, bayram çörekleri (hele bir bulgur ekmeği vardı ki, akıllara zarar lezzetli), mercimek köftesi değil mercimek kıyması (kaç tane yedim bilmiyorum ki :), ekşili kuru patlıcan dolması ile zaten doymuştuk bile.


Buğdaylı Meyir çorbası, Şişte Ciğer, Çüngüş’ün İçli Köftesi, Balkabaklı Kabak Meftune ve Ayvalı Kavurmalı Duvaklı Pilav sanırım çoğumuzun ilk defa tattığı lezzetlerdi. Etli yemeklere dayanan Diyarbakır Mutfağı'nı tarif etmemin buradan çok faydası yok. Ya Diyarbakır'a gideceksiniz, ya da kitabı alıp tarifleri deneyeceksiniz, yoksa lezzetlerini ne kadar anlatsam da hep bir yanı eksik kalacaktır.
 

Tatlı olarak yine yöresel cevizli sucuk çeşitleri (beyaz olanı çövendenmiş) ve fıstıklı burma kadayıf bizi mahfetti, biz bir daha bu lezzeti nasıl bulacağız diye kara kara düşünüyoruz :)
 
Yerel değerlere sahip çıkarak kültürümüze sahip çıkan, biz bloggerleri de unutmayıp harika bir mekanda, harika lezzetler ile ağırlayan Metro Market ve Unite PR'ye bu farklı etkinlik için teşekkürler...

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...