15 Şubat 2014 Cumartesi

Yuva Maya İle Mayalı Hamurun Püf Noktaları


Bu aralar biraz fazla gezdiğimin farkındayım, ama evdekiler henüz isyan bayrağını çekmediler merak etmeyin :) Katıldığım her bir etkinlik yeni bir farkındalık, daha önce aklıma bile gelmeyen dünya kadar yeni bilgi, tanıştığım yeni insanlar ve tabii yeni hayatlar demek olduğu için çok da memnunum bu durumdan :)

Sizleri fazla sıkmadan hemen katıldığım etkinlikten bahsetmek istiyorum; Yuva Maya'nın Araştıma Mutfağı'nda yapılan etkinlik, daha başlamadan misss gibi kokularla nasıl zevkli geçeceğinin sinyallerini vermişti zaten. Sevgili Fatma Altay'ın erkenden  işe gelip bizler için yaptığı kruvasanlar, birlikte yaptığımız, poğaçalar, simitler, ekmekler, kekler derken durmaksızın hamur mayalayıp durmuşuz :)


Yuva Maya, 1992 yılından beri Lasaffre Grup himayesinde hem ev tipi hamur işi yardımcı ürünleri, daha çok da gıda sektöründe üreticilere hazır maya ekstreleri üretmekte. Gittiğimiz Araştırma Mutfağı, biyoteknoloji ve fermantasyon ürünleri alanında sürekli araştırma ve deneme yapılan bir laboratuar aslında. 


Mayalama biraz sabır işi, aynı zamanda fazlasıyla da maya çok nazlı, tüm sevdiği koşullar tam olmalı ki, o da puf puf kabarsın. Öncelikle mayanın sıcaklığı çok iyi ayarlanmalı, ideal sıcaklık 38˚C, aksi halde mayanız işlev görmez. Mayalı hamuru el ile yoğuruyorsanız, 10 dakika kadar yoğurduktan sonra şekil vermeden önce hamurun üzeri kabuk bağlamasın diye nemli bir bez ile örtülerek 5-10 dakika dinlendirilmeli. Hamura şekil verip ikinci kere dinlendirilmeli ki bu süre oldukça önemli. Yaklaşık 1-1,5 saat, hamur 2 katı hacim alana veya üzerine bastırıp elinizi çektiğinizde tekrar eski halini alıyorsa mayalanma gayet güzel işliyor demektir. Dikkat edilecek son husus yumurta sarısının fırına atmadan hemen önce sürülmesi, mayalanma öncesinde yapılmaması. 


Dedim ya Yuva Maya sürekli araştırıyor, yenilik arayışına giriyor diye. İşte etkinlikte bu yeniliklerden bir çoğunu yaptık. Yuva Maya'nın hazır mayalardan hariç olarak çıkardığı hazır karışımlardan simit, poğaça, yüksek lifli ekmek yaptık. Bu arada Çölyak Hastaları için çıkardığı Glutensiz kek ve ekmekten de tattık. Bu hastalar için hayati önem taşıyan Glutensiz ürünleri hemen hemen her eve girebilecek kadar yaygınlaştıran Yuva Maya'yı bir kez daha tebrik ediyorum. Diğer hazır karışım tariflerini daha sonra girerim ancak, ilk olarak Glutensiz Hazır Kek Karışımı tarifini vermek istiyorum.


Glutensiz Kek

Malzemeler:

- 3 su bardağı Yuva Glutensiz Kek Karışımı
- 4 adet yumurta
- 2 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 50 g badem tozu
- 1 tatlı kaşığı zencefil tozu
- 1 çay kaşığı tarçın
- 50 g çekirdeksiz kuru üzüm

Yapılışı: 4 adet yumurta ve şeker mikser ile hızlı devirde beyazlaşana kadar çırpılır. Ilık süt ve yağ ilave edilerek , çırpmaya devam edilir. Glutensiz un ile zencefil tozu, tarçın ve badem tozu karışıma eklenir. Son olarak çekirdeksiz üzümler ilave edilerek bir kaşık yardımı ile iyice karıştırılır ve yağlanmış kek kalıbına dökülür. Önceden ısıtılmış 170˚C’lik fırında 30-35 dk. pişirilerek biran ılınınca servis edilir.


Böylesi güzel bir etkinlikte bizleri ağırlayan, sabırla her türlü sorularımızı yanıtlayan ve lezzet ufkumuzu genişleten Yuva Maya'ya teşekkürler ...

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...