28 Nisan 2014 Pazartesi

Kıymalı Kıyır Poğaça


Oldukça yoğun geçen bir haftasonundan sonra yine burada olmak, yeni tariflerle başbaşa kalmak ne kadar iyi geldi bana anlatamam. Annemle günlük konuşmamda "Ne yapıyorsun?" sorusuna "Çalışarak dinleniyorum." cevabını verecek kadar yorulmuşum :) Sonra elimdeki hazır beklettiğim tariflerden hangisini yazsam acaba diye düşündüğümde birden çay ve yanında sıcacık bu poğaçalardan düşlediğimi fark edip hemen bu tarifi öne aldım. Temelde aynı poğaça hamuru olmasına rağmen, sirke ve nişastanın inanılmaz katkıları ile mutlaka denenmesi gereken kıyır kıyır poğaçalar oluyor, bu kapalı havaya çok iyi gidecek inanın...

Malzemeler:

- 1 adet yumurta (sarısı üstüne, beyazı içine)
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı nişasta
- aldığı kadar un (yaklaşık 3-3,5 su bardağı)
- yarım çay bardağı sirke
- 1 adet kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı tuz, çörek otu

İç Harcı İçin:

- 300 gr orta yağlı kıyma
- 1 adet orta boy soğan
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- tuz, karabiber, kırmızı biber

Yapılışı: İç harcı hazırlamak için, küçük küpler halinde doğranmış soğan, 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile birlikte tavaya alınarak kavrulur. Soğanlar pembeleşmeye başladığında kıyma da ilave edilerek çiğ görüntü tamamen kaybolana dek tekrar kavrulur.  Tuzu ve baharatları katılarak iyice harmanlandıktan sonra soğuması için kenara alınır. Poğaça hamurunu hazırlamak için; yumurtanın sarısı, poğaçaların üzerine sürülmek için ayrılarak küçük bir kaseye alınır. Yumurtanın beyazı da dahil olmak üzere tüm malzemeler birlikte yoğurularak yumuşak, ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Hamurdan küçük bir mandalina büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlatılır ve fırın tepsisi üzerine dizilir. Yumurtanın sarısı fırça yardımıyla poğaçaların üzerine sürülerek çörek otu serpiştirilir. 170 dereceye ayarlı fırında 20-25 dakika pişirilir.

4 yorum:

MORLU MUTFAK dedi ki...

Nasılda güzel duruyorlar... Bayılırım poğacaya ellerinize saglık
Banada beklerim
http://morlumutfak.blogspot.com.tr/

Lady Pepper dedi ki...

Paylaşım çok güzel olmak, teşekkürler...

Adsız dedi ki...

Neval Hanım nışasta buğdaymı mısır mı

Limonlu Kek dedi ki...

Sevgili Adsız, aslında çok farketmiyor, ancak ben genellikle mısır nişastası kullanıyorum...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...