11 Temmuz 2014 Cuma

Vişne Reçeli

 
Ramazan hep iftardan ibaret değil değil mi, bir de bunun sahuru var. Bugün de sizlere sahurda ekmeğinizin üzerine bolca sürüp yiyebileceğiniz, ertesi gün de, "Ah! keşke bir dilim daha yeseydim." diye hayal kurabileceğiniz bir reçel tarifim var. Vişneler bahçedeki ağaçtan, azar azar oldukça toplandı, buzlukta bekletildi ve sonunda muradımıza erildi, darısı tüm vişne severlerin başına :)
 
Malzemeler:
 
- 1 kg. vişne
- 1,5 kg. toz şeker
- yarım limonun suyu

Yapılışı: Vişneler, güzelce yıkanıp temizlenerek çekirdek çıkarma aparatı (pazarlarda, marketlerde bulabilirsiniz) veya çatal yardımı çekirdeklerinden ayrılır. (Vişneyi sol elinize, çatalı sağ elinize alın. Çatalın dişlerine yakın yerinden tutun. Çatalın en uçtaki köşesini vişnenin sapının bağlandığı yere sokarak çekirdeğe kadar itin, altından kavrayarak yukarı doğru çekirdeği iteleyin. Yazması zor, yapması kolay inanın :) Temizlenen vişneler, suları dökülmeden derince bir tencereye alınarak üzerine şeker ilave edilir. Üzerindeki toz şeker eriyinceye kadar yüksek ataşte kaynatılır, şeker tamamen eriyince ocağın altı kısılır. Ara ara karıştırılarak, üzerinde oluşan köpüğü alınarak kaynatmaya devam edilir. (Reçel yaparken lütfen reçelin başından ayrılmayın ve tencerenin kapağını kapatmayın. Çok çabuk taşıp, tüm ocağınızı batırabilir, aman dikkat...) Reçelin olup olmadığını, bir tabağa kaşığın ucu ile reçel damlatarak anlayabilirsiniz, eğer damla yayılmayıp minik top gibi kalıyorsa reçeliniz olmuş demektir, aksi halde olana kadar kaynatmaya devam etmelisiniz. Reçel kıvam aldığında son olarak limon suyu ilave edilerek 2-3 dakika daha kaynatılır ve ocaktan alınır. Henüz sıcakken kavanozlara doldurarak ağzını kapatıp ters çevirirseniz, uzun zaman dayanacak reçeliniz hazır demektir.

1 yorum:

seolara dedi ki...

Paylaşımlarınız çok başarılı, sitenizi ilgiyle takip ediyorum..
www.cay-makineleri.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...