22 Eylül 2014 Pazartesi

Kıymalı Gül Böreği



Çay-börek ne güzel bir ikilidir değil mi? Dost çaylarına, pazar kahvaltılarına, iki arada bir derede yenen iş atıştırmalıklarına, okul çocuklarının eve gelir gelmez açlıklarını bastırmaya nasıl da yakışır. Hele bir de mis gibi kıymalı, ev işi, göze de hitap ederse değmeyin keyfimize :) İşte bugün yaraşır bir tarifim var sizin için. Çoğunuz belki yapmıştır önceden, ama yine yapın bu harika lezzeti, eminim yeniden aşık olacaksınız :)
 
Malzemeler:

- 5 adet hazır yufka
- 1 adet iri boy soğan
- 400 gr kıyma
- 2 adet sivri biber
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 adet yumurta
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- yarım paket kabartma tozu
- tuz, karabiber, kırmızı biber
 
Yapılışı: Bir tava içerisine incecik yemeklik olarak doğranmış soğan alınarak 2 yemek kaşığı sıvı yağda kavrulur. Soğanlar hafif renk değiştirmeye başladığında incecik doğranmış biberler de ilave edilerek kavurma işlemine devam edilir. Soğanlar altın rengini aldığında kıymanın tümü tava içerisine alınır. Her tarafı tamamen pişene dek sürekli karıştırmak sureti ile kavrulur. Son olarak salça, tuz ve baharatlar da ilave edilerek harç özdeşleşene dek karıştırılır ve ocağın altı kapatılır. 

Ayrı bir kapta yumurta, yoğurt, zeytinyağı ve kabartma tozu birlikte çırpılarak kıvamlı bir karışım elde edilir. Yufkaların her biri 4 eşit parçaya ayrılır. Her bir üçgen parçaya öncelikle bu karışım bir fırça yardımı ile sürülür. Üçgen yufka parçalarının uzun kenarına, hazırlanan iç harçtan yaklaşık iki yemek kaşığı konularak rulo şeklinde sarılır. Daha sonra bu ruloların herbiri uçlarından başlayarak kendi çevresinde döndürülerek gül şekli verilir. Gül börekler  fırın tepsisine konulmadan önce rulonun ucu su ile ıslatılarak yapışması sağlanır. (Böylece pişerken böreklerin ucu açılmaz) Tüm börekler hazırlanıp fırın tepsisine alındığında kalan yoğurtlu-yumurtalı karışım üzerine eşit olarak sürülerek 180 dereceye ayarlı fırında yaklaşık olarak 35-40 dakika pişirilir.

3 yorum:

Lezzet sarayı dedi ki...

Mmmmm nefis nefis. Ellerine sağlık.

Unknown dedi ki...

ellerine saglık.5 çayıma eşlik etse ne güzel olurdu.

Limonlu Kek dedi ki...

Efendim çok teşekkür ederim, gerçekten de şimdi olsa da yesek :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...