22 Ekim 2014 Çarşamba

Sır.Sabır.Armağan Doğanın Mucizesine Anavarza Bal İle Tanıklık Ettik


Bal hepimizin bildiği bal, artık görmeye kanıksadığımızdan olacak, bal işte deyip geçtiğimiz. Ancak Anavarza Bal'ın davetlisi olarak katıldığımız etkinlik, bal üzerine unuttuğum veya hiç bilmediğim öyle bilgiler kazandırdı ki, çoğu zaman gidip bu mucizeyi gerçekleştiren arıları öpesim geldi inanın :)
 
Anavarza Bal çeşitliliği ile beni şaşırttı; çiçek, çam ve kestane balını daha öncesinden de biliyordum, kekik-keven balı, narenciye balı ile krem balı denemek için ise sabırsızlanıyorum diyebilirim :) (Krem bal ile hazırlanmış florantin tart aklımdan çıkmadı, sanırım da çıkmayacak :)
 
 
Anavarza Bal'ın davetlisi olarak etkinliğe katılan, doğal arıcılık konusunda uzman ve rahatlıkla arılara aşık diyebileceğim Sevgili Debra Roberts bizleri arıların büyülü dünyasına yolculuğa çıkardı. Verdiği bilgiler karşısında anladım ki; değil şapka çıkarmak, arılar karşısında ayağa kalkmak lazım :)
 
- Bir arı, tüm hayatı boyunca ancak bir tatlı kaşığının onda birini dolduracak kadar bal yapabilir.
- Arılar 1 kg. bal için, 7.5 milyon çiçek dolaşır, bunun için 90.000 millik uçuş yaparlar.
- Arılar bal toplarken üzerine yapışan çiçek polenlerini taşıyarak tüm dünya florasının devamını sağlarlar. Arıların dünya üzerinden yok olmaları 4 yıl içerisinde dünyadaki tüm yaşamın bitmesine neden olurmuş, ki dilerim hiçbir zaman bu ispatlanmaz.
- Arıların koku yetenekleri o kadar gelişmiştir ki metrelerce uzaktan yüzlerce çiçek çeşidini ayırabilir ve hangi çiçekte polen var anlayabilirler.
- Arıların kanat çırpma hızları çok yüksektir. Saniyede yaklaşık 200 kanat vuruşu yaparlar. Meşhur arı vızıltısının sebebi bu kanat çırpma hızıdır. Bir bal arısı yaklaşık 6 mil uçabilir ve saatte 15 mil hız yapabilir.
- Bal asla bozulmayan bir besindir. (Piramit kazılarından firavun ile gömülen ve hala bozulmamış bal çıkarılmıştır.) 
- Özellikle kestane ve çam balı sağlık için çok ama çok faydalıdır.
- Dünyadaki çam balının % 95'i Türkiye menşeylidir.  
 

Gelelim etkinlikte yaptığımız ballı lezzetlere;

- Sirkencebün Şerbeti
- Ballı Tavuk Kanatları
- Helva-i Hakani

Bu güzel etkinlikte, değerli sunumu ile renk katan Sevgili Debra Roberts'e, tüm Anavarza Bal Ekibine ve Aristo İletişim'e teşekkür ederim. Ayrıca etkinlikte tanıştığım, blogumun izleyicilerinden Sevgili Gülşah'a bana verdiği güzel enerjiden dolayı sevgilerimi gönderiyorum :)

3 yorum:

Ordanburdanhayattan dedi ki...

ben en çok o içeceği merak ettim limonlu kekim

Nil dedi ki...

Doğadaki bozulmayan tek besinin bal olduğunu duyunca ben de çok şaşırmıştım.

Limonlu Kek dedi ki...

Yasemin'ciğim, içecek sirkenin tadının balla tatlandırıldığı çok hoş bir içecekti. Yakında tarifini yazarım, öpüyorum :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...