22 Temmuz 2015 Çarşamba

Siyah Pirinç Pilavı


Siyah pirinç son zamanlarda market raflarında yer almaya başlayan, Türk halkının bünyesine biraz ters gelen bir bakliyat. Sonra Reis Gıda'dan gelen bir koli içerisinden siyah pirinç çıkınca yapıp ev halkına yedirmek farz oldu :) Beyaz pirinç pilavını sevenler ilk başta tadını garipseyebilirler, tam olarak tadını tarif etmem gerekirse, sanki zeytin tadı var diyebilirim, hatta yıkama suyu bile sele zeytin suyu gibi kırmızı-kahverengi bir renkte. Daha önce de siyah pirinçten kremalı bir risotto yapmıştım, ben o tarifteki kremalı tadını daha çok sevdim diyebilirim. Bir kere denemeniz gerek diyorum, üstelik faydaları bu kadar say say bitmediğine göre :)

Aslında besin değerinin yüksek olması ve az yetiştirilmesi nedeniyle, eskiden sadece Çin Hükümdarları için üretilen ve bu yüzden dünyada yasak pirinç olarak bilinen piyah pirincin faydaları say say bitmiyor. Magnezyum ve demir açısından zengin, yüksek oranda lif ve mineral içeren, şeker oranı düşük olan siyah pirinç kalp hastalıklarına, diyabet ve kansere karşı yardımcı bir besinmiş. Lifler ve E Vitamini açısından da oldukça zengin olan siyah pirinci beyaz pirinçten ayıran en belirgin özelliği hücre yenileme yani antioksidan değerinin yüksek olması, vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesi ve yaşlanmanın etkilerini azaltmasıymış.

Malzemeler:

- 1 su bardağı siyah pirinç
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2,5 su bardağı sıcak su
- pirinçleri ıslatmak için ayrıca sıcak su
- tuz

Yapılışı: Pirinçler yayvan bir kaba veya tepsiye alınarak üzerine 1 çay kaşığı tuz ilave edilir ve üzeri geçene kadar sıcak su ilave edilerek soğumaya bırakılır. Su soğuduğunda pirinçler yıkanarak suyu iyice süzülür. Pilav tenceresine sıvı yağ ve siyah pirinç alınarak birlikte, normal pilavdan biraz daha az süre ile kavrulur. Üzerine sıcak su, tereyağı ve tuz eklenerek tencerenin kapağı kapatılır ve kısık ateşte pişmeye bırakılır. (Normal pilava göre neredeyse 2 katı bir sürede pişiyor ve suyunu geç çekiyor, bu sizi şaşırtmasın.) Ara ara kontrol edilerek suyunu çekip çekmediğine bakılır. Suyunu çekip, göz göz olduğunda ocağın altı kapatılarak 15 dakika demlenmeye bırakılır, sonrasında servis edilir.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...