9 Ekim 2015 Cuma

Mayalı Katmer Poğaça

 
Sevgili Sema'da yediğimiz güzel kahvaltıdan elimde kalan bir ganimet Mayalı Katmer Poğaça tarifi. Nasıl yumuşak, nasıl güzel ve lezzetli bir poğaça, anlatsam da yetersiz kalacak inanın. Ancak yapmanız ve yemeniz gerekecek, o derece yani :) Haftasonu gelecek  misafire, hafta içi  çocuklarımızın beslenme çantalarına ve mutlu kahvaltı sofralarına harika olacak, bana inanın...
 
Malzemeler:
 
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 adet yumurta (beyazı içine, sarısı üzerine)
- 1 şişe soda (oda sıcaklığında)
- 1 paket instant maya
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 1 yemek kaşığı tuz
- aldığı kadar un
 
Yapılışı: Tüm malzemeler bir yoğurma kabına alınarak iyice yoğrulur. Ele yapışmayacak, yumuşak bir hamur elde edildiğinde kapaklı bir kaba alınarak veya üzeri örtülerek hamur ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır. 35-40 dakika sonra mayalanıp 2 katına çıkan hamur, 12 eşit parçaya ayrılır. Hamur parçalarının her biri, merdane yardımı ile tatlı tabağı büyüklüğünde açılır. Her 4 parça, aralarına eritilmiş tereyağı sürülerek üst üste konulur. (En üsttekine yağ sürülmeyecek) Tekrar merdane yardımı ile açabileceğiniz büyüklüğe kadar açılır. Açılan hamur 8 eşit parçaya kesilerek herbir parça sigara böreği sarar gibi sarılarak kapatılır. (İster boş olarak, isterseniz de kalın kenarına istediğiniz bir harç hazırlanarak 1 tatlı kaşığı olarak koyabilirsiniz.) Tüm hamurlara aynı işlem uygulanarak yağlanmış bir fırın tepsisine alınır. Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında üzerleri kızarana dek pişirilir.


2 yorum:

Sefa Gencal dedi ki...

Merhabalar, hayırlı cumalar. Mayalı katmer poğaçanız çok lezzetli ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık.

Saygılar.

Özgen dedi ki...

Ellerine sağlık kruvasan gibi olmuşlar sevgiler

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...