21 Mayıs 2008 Çarşamba

Gül Reçeli


Evimizde en çok tükettiğimiz kahvaltılıkların başında reçel gelir. Bence "kraliçeden aşağı kalır neyim var, ben de kendime kral sofrası kurarım" diyorsanız, "kahvaltıya milleti çağırdık, değişik bir şeyler yapsam bari" diye düşünüyorsanız diğer kahvaltılıklara dabir göz atın derim.


Genelde reçelleri kendim yaparım, sadece yetişemediğim zaman (çünkü abartmıyorum kavanoz kavanoz tüketiyoruz) ve bergamut reçelini özlediğim zaman hazırını alırım. Hemen hemen tüm reçeller de yapılır mutfağımda; portakal, vişne, çilek, ayva, incir, gül. Bir özelliği daha var reçellerin, portakal ve incir dışında hepsinin meyvaları da bahçeden toplamayla yapılır, böylesi çok nefis oluyor inanın. Bu güller de yazlığın bahçesinden toplandı, hemen büyük bir zevkle reçel yapıldı ve anında kahvaltı sofrasındaki yerini aldı.

Malzemeler:

- 300-400 gr. reçellik gül yaprağı
- 750 gr. toz şeker
- 1 su bardağı su
- yarım limonun suyu

Yapılışı: Koyu pembe renkli, kokulu reçellik güller toplanarak taç yaprakları alınır. Büyük olan yapraklar ortadan ikiye kesilerek iyice yıkanır ve suyu süzdürülür. Bir tencereye alınarak üzerine 1 su bardağı su ilave edilir ve orta ateşte kaynatılır. Su kaynamaya başladığında ocağın altı kısılır ve yapraklar iyice pörsüyüp, su vişne rengini aldığı zaman üzerine şeker ilave edilerek kaynatmaya devam edilir. Reçelin olup olmadığını, bir çay tabağına kaşığın ucuyla bir damla damlatarak anlayabilirsiniz. Eğer damlacık hiç yayılmadan top gibi, damlatıldığı yerde kalıyorsa reçel olmuş demektir. Bu aşamada ocağın altını kapatmadan limonun suyunu da ilave edip 2-3 dakika daha kaynatılır ve ateşten alınır.

Püf Noktası: Daha sonra reçel çok kaynatmaktan dolayı çok kalın kıvamlı olmuşsa veya çok şekerden şekerlenmişse içerisine 1-2 yemek kaşığı su katarak küçük bir kapta 5-6 dakika kaynatabilirsiniz.

11 yorum:

  1. ne kadar ilginç geldi anlatamam
    ilk kez gül reçeli yapımı gordum gerçekten:)cokda gusel gozukuyor
    bu arada yazlık bahçesi sanırım fotograflar..çok güsel bi bahçen var komşuuuuu teprikler:)

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık.Etkinlikte tekrar görmek isterim o güzel tariflerinizi.Görüşmek dileğiyle...

    YanıtlaSil
  3. Gül yapraklarının süzgeçteki görüntüsüne hayran kaldım.. Ellerine sağlık, hiç gül reçeli yapmadım.. Bizde de Cafer Erol'dan alınırdı, ama senin tarifini denemek istiyorum..

    YanıtlaSil
  4. cok guzel yaa
    ben hep hazirini alirim

    hadi taze ekmek benden recel senden

    afiyet olsun bize:))

    www.yenitadlar.blogcu.com

    YanıtlaSil
  5. muhteşem.....Çok güzel görünüyor.
    Ellerinize ve yüreğinize sağlık
    www.anilarvemutfagim.blogcu.com

    YanıtlaSil
  6. Ben de reçellerimi kendim yaparım ve kahvaltıya davet edildiğimde de kendi yaptığım reçel ve zeytin ile birlikte giderim. Ama gül reçelini denememiştim. En kısa zamanda deneyeceğim. Renkler muhteşem görünüyor.

    YanıtlaSil
  7. Canım etkinliğime katıldığın için çok teşekkür ederim. Reçel harika görünüyor görüntüyü hemen alıyorum. Ayrıca benim için güzel dileklerde bulunmuşsun sağolasın bitanem...

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Ne kadar guzel olmus, ellerine saglik. Ben de cok severim gul recelini.

    Guzel bir hafta sonu diliyorum, sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. çok severim gül reçelini hep hazır alıyorum hiç yapmadım ellerine sağlık canımcım çok güzel olmuş
    sevgiylekal şekerim

    YanıtlaSil
  10. Mis gibi olmuş reçelin , bayıldımmm vallahi hem rengi hem kıvamı süper....Ellerine sağlık Limonlum benim..
    Öpüyorum seni..

    YanıtlaSil
  11. canım ne şanslısın..valla bizim daldan toplama gibi bi şansımız yok...

    mis gibi görünüyor..ellerine sağlık.....

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için benim için değerli, şimdiden teşekkür ederim :)