3 Eylül 2010 Cuma

Zeytin Ezmeli Açma



Uzun zamandır bu açmaların tarifi istenmekte, ben de; "normal açma tarifine link vereyim de, arasına zeytin ezmesi sürülerek şöyle bir dolanacak sadece" diye yazayım diye düşündüm. Açma tarifini aradım aradım, anladım ki daha normal açma tarifini yazmamışım ki zeytinlisini yazayım :) Tuğbacığım bu tarif özellikle senin için :) 

Malzemeler:

 - 1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
 - 1 su bardağı süt (ılıktan biraz daha sıcak)
- 1/2 çay bardağı su
- 1 paket instant maya
- 1 adet yumurta aldığı
- aldığı kadar kadar un
- 5 tatlı kaşığı toz şeker
- 2-3 yemek kaşığı zeytin ezmesi
- 1 tatlı kaşığı tuz
- üzeri için çörek otu veya susam

Yapılışı: Zeytin ezmesi ve yumurtanın sarısı ayrı tutulmak sureti ile tüm malzemeler iyice karıştırılarak yoğrulur. Hafif ele yapışacak kıvamda bir hamur elde edene kadar un eklenir. Hamurun kıvamı tutunca üzerine nemli bir bez örtülerek oda sıcaklığında 1 saat mayalanmaya bırakılır. Hamur yoğrulan hacminin yaklaşık iki katına ulaştığında hamur mayalanmış demektir. Eller sıvıyağ ile yağlanmak sureti ile mayalanan hamurdan parçalar koparılarak yağlanmış tezgahın üzerinde açılır. Üzerine zeytin ezmesi sürülerek, çok fazla elde tutmadan hızlı bir şekilde rulo haline getirilir. İki ucu dolanarak birleştirilerek yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Tepsinin üzeri nemli bir bezle kapatılarak 15-20 dakika daha beklenir. Üzerine yumurtanın sarısı sürülerek önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 40 dakika kadar pişirilir.

16 yorum:

  1. Ellerinize sağlık. Çok leziz görünüyor. Hayırlı iftarlar.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. Nevalcim ellerin dert görmesin,ne çok severim .. hele okullar açalıyor,öyle lazım ki böyle tarifler..
    ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  3. ellerinize sağlık, çok güzel olmuş.

    YanıtlaSil
  4. ellerine saglik canim
    bayilirim zeytin ezmeli acmaya

    YanıtlaSil
  5. Nevalcim, seninle tanışmaktan çok memnun oldum gerçekten güzel bir gece oldu. Açmalar harika olmuş ellerine sağlık. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  6. ramazan bıter bıtmez yapılacak bır tarıf.ellerıne saglık. ıyı pazarlar:)
    bu arada katony ıcın de tebrık ederım.
    svgler

    YanıtlaSil
  7. Canım benim Kadir gecen mübarek olsun Rabbim bu gecede ne duan varsa kabul eylesin.kızları çok öpüyorum

    YanıtlaSil
  8. teşekkürler Neval abla ellerine sağlık hemen deniycem:))

    YanıtlaSil
  9. zeytinli açmayı çok severim ve dışarıdan hep alırdım ama şimdi evde yapabilicem teşekkür ederim ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  10. Evde zeytin ezmesi var. Yiyen yok bende ne yapayım diyordum kesinlikle deniycem çok saol Nevalcim. Harika duruyor:)

    YanıtlaSil
  11. çok severim zeytin ezmeli açmayı. Sahura yapsam mı acaba? Ellerine sağlık Neval Ablacım

    YanıtlaSil
  12. Pastanedekilerin aynısı olmuş canım.
    Çok güzel görünüyor
    Ellerine sağlık canım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Açma nefis görünüyor,Bayram tatlıları etkinliğime katılırsan çok mutlu olurum,sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. Dun yaptim mükemmel oldu. Tadi pastanedekilerden farksiz. Ama ben sekeri 4 tatli kaşığı koydum ve zeytin ezmesi sürerken icine minik minik margarin parcalari koydum. Super bir tarif denemenizi tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
  15. Sevgili Adsız, beğenmenize çok sevindim, ne kadar margarin o kadar güzel oluyor bu meret malesef :) Sevgiler...

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için benim için değerli, şimdiden teşekkür ederim :)