
Uzun zamandır bu açmaların tarifi istenmekte, ben de; "normal açma tarifine link vereyim de, arasına zeytin ezmesi sürülerek şöyle bir dolanacak sadece" diye yazayım diye düşündüm. Açma tarifini aradım aradım, anladım ki daha normal açma tarifini yazmamışım ki zeytinlisini yazayım :) Tuğbacığım bu tarif özellikle senin için :)
- 1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
- 1 su bardağı süt (ılıktan biraz daha sıcak)
- 1/2 çay bardağı su
- 1 paket instant maya
- 1 adet yumurta aldığı
- aldığı kadar kadar un
- 5 tatlı kaşığı toz şeker
- 2-3 yemek kaşığı zeytin ezmesi
- 1 tatlı kaşığı tuz
- üzeri için çörek otu veya susam
Yapılışı: Zeytin ezmesi ve yumurtanın sarısı ayrı tutulmak sureti ile tüm malzemeler iyice karıştırılarak yoğrulur. Hafif ele yapışacak kıvamda bir hamur elde edene kadar un eklenir. Hamurun kıvamı tutunca üzerine nemli bir bez örtülerek oda sıcaklığında 1 saat mayalanmaya bırakılır. Hamur yoğrulan hacminin yaklaşık iki katına ulaştığında hamur mayalanmış demektir. Eller sıvıyağ ile yağlanmak sureti ile mayalanan hamurdan parçalar koparılarak yağlanmış tezgahın üzerinde açılır. Üzerine zeytin ezmesi sürülerek, çok fazla elde tutmadan hızlı bir şekilde rulo haline getirilir. İki ucu dolanarak birleştirilerek yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Tepsinin üzeri nemli bir bezle kapatılarak 15-20 dakika daha beklenir. Üzerine yumurtanın sarısı sürülerek önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 40 dakika kadar pişirilir.
Ellerinize sağlık. Çok leziz görünüyor. Hayırlı iftarlar.
YanıtlaSilSaygılar.
çok severim.
YanıtlaSilNevalcim ellerin dert görmesin,ne çok severim .. hele okullar açalıyor,öyle lazım ki böyle tarifler..
YanıtlaSilellerine sağlık...
ellerinize sağlık, çok güzel olmuş.
YanıtlaSilellerine saglik canim
YanıtlaSilbayilirim zeytin ezmeli acmaya
Nevalcim, seninle tanışmaktan çok memnun oldum gerçekten güzel bir gece oldu. Açmalar harika olmuş ellerine sağlık. Sevgilerimle.
YanıtlaSilramazan bıter bıtmez yapılacak bır tarıf.ellerıne saglık. ıyı pazarlar:)
YanıtlaSilbu arada katony ıcın de tebrık ederım.
svgler
Canım benim Kadir gecen mübarek olsun Rabbim bu gecede ne duan varsa kabul eylesin.kızları çok öpüyorum
YanıtlaSilteşekkürler Neval abla ellerine sağlık hemen deniycem:))
YanıtlaSilzeytinli açmayı çok severim ve dışarıdan hep alırdım ama şimdi evde yapabilicem teşekkür ederim ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilEvde zeytin ezmesi var. Yiyen yok bende ne yapayım diyordum kesinlikle deniycem çok saol Nevalcim. Harika duruyor:)
YanıtlaSilçok severim zeytin ezmeli açmayı. Sahura yapsam mı acaba? Ellerine sağlık Neval Ablacım
YanıtlaSilPastanedekilerin aynısı olmuş canım.
YanıtlaSilÇok güzel görünüyor
Ellerine sağlık canım
sevgiler
Açma nefis görünüyor,Bayram tatlıları etkinliğime katılırsan çok mutlu olurum,sevgiler.
YanıtlaSilDun yaptim mükemmel oldu. Tadi pastanedekilerden farksiz. Ama ben sekeri 4 tatli kaşığı koydum ve zeytin ezmesi sürerken icine minik minik margarin parcalari koydum. Super bir tarif denemenizi tavsiye ederim :)
YanıtlaSilSevgili Adsız, beğenmenize çok sevindim, ne kadar margarin o kadar güzel oluyor bu meret malesef :) Sevgiler...
YanıtlaSil