5 Mart 2010 Cuma

Muhallebili Kadayıf Tatlısı

"Yemekteyiz" programlarından birinde görmüştüm; erkek yarışmacılardan biri kadayıfı kavurup muhallebinin üzerine dökmüştü. O zamanki düşüncelerimi çok iyi hatırlıyorum; "bu mu tatlı şimdi, daha uyduracak neler var acaba!" diye çok yadırgamıştım. Nasipte yapmak varmış ve tadına bakmak tabi ki :) Demek ki; önyargılı olmak çok yanlışmış, belki de nice güzel lezzetleri "ay ben onu hayatta yemem" diyerek elimizin tersiyle bir kenara itiveriyoruz. "Mutlaka deneyin!" ibaresini her yaptığım için söylemiyorum, ama bu tatlı için kesinlikle kullanıyorum. Denemezseniz üzülürsünüz :) Hatta kavrulan kadayıflar öylesine lezzetli oluyor ki, bu haliyle bile pastaların, tatlıların, dondurmaların üzerinde kullanılabilir.

 
 
Malzemeler:

Kadayıfı hazırlamak için:
 
- 250 gr. tel kadayıf
- 1 su bardağından iki parmak az toz şeker
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz

Muhallebisi için:
- 1 litre süt
- 3 yemek kaşığı un
- 3 yemek kaşığı buğday nişastası
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 adet şekerli vanilin
- 1 kutu süt kreması veya 1 poşet krem şanti

Yapılışı: Krema dışındaki tüm malzemeler bir tencere içerisine alınarak muhallebi gibi pişirilir.(Muhallebi sıcakken kadayıfın üzerine dökerseniz, kadayıfın kıtır özelliği bozulup yumuşadığı için muhallebiyi önce pişirmeyi tercih ediyorum.) Ocağın altı kapatıldıktan sonra içerisine krema da eklenerek iyice karıştırılır ve soğumaya bırakılır. (Ara ara muhallebi karıştırılarak üzerinin kabuk tutmaması sağlanır) Bu arada büyükçe bir tava içerisine tereyağı konularak içerisine kadayıflar ilave edilir. Orta ateşte kadayıflar kahverengine dönene dek yaklaşık 10 dakika kadar kavrulur. Tava içerisine toz şeker ve dövülmüş cevizler ilave edilerek bir 10 dakika daha kavrulmaya devam edilir. Ocak kapatıldıktan sonra kadayıflar soğuk bir yere alınarak soğumaya bırakılır. Kadayıfın yarısı büyük dikdörtgen borcamın zeminine serilir. Bunun üzerine muhallebi, onun üzerine de kadayıfın kalan kısmı yayılarak ılınmaya bırakılır. Tatlı iyice ılındıktan sonra buzdolabına alınarak soğutulur. Dilim dilim kesilerek servis edilir.

22 yorum:

  1. ellerinize sağlık hayırlı cumalar.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle katılıyorum canım. Kavrulan kadayıfın aroması bir başka oluyor.
    Ellerine sağlık canım
    Çok öptüm

    YanıtlaSil
  3. Gercekten de harika olan ve tadina bakan herkesin begendigi bir tatli. Ellerine saglik canim.

    YanıtlaSil
  4. nevalcim çok haklısın bizler çok ön yargılıyız .İnan dün bende öyle bir kek yaptımki tatlımı kek mi patamı görüntüsünden ne olduğu anlaşılamayan bir şey oldu ama gel görki yiyen bir tane daha istedi nefis bir tadı vardı.
    canım benim ellerine sağlık afiyet bal olsun
    ŞİMDİDEN İYİ HAFTA SONLARI CANIM
    SEVGİLER

    YanıtlaSil
  5. Nevalciğim bende bu tatlıyı görünce olurmu demiştim.Annem bir yerde yiyip çok güzel deyince garantili bir tarif olmalı demiştim.Sendekini mutlaka deneyeceğim özelliklede annem geldiği zaman .Ellerine sağlık canım .Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Bence nefis bir tatlı olmuş, ellerine sağlık Limonlu Kekim.. Bir arkadaşım da yapmıştı, tavsiye etmişti o da.. Ben henüz denemedim ama aklımda.. Afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
  7. bende şimdi ön yargıyla yaklaştım.kavrulan kadayıflar kıtır,kıtır yani çok kuru olmuyormu?
    tadını bilmiyorum ama görüntü süper olmuş

    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  8. Elien sağlık Neval'cim bende yapmıştım eşim hala ister duru:) en yakın zamanda tekrar yapacağım sevgiler. iyi hafta sonları

    YanıtlaSil
  9. Ellerinize sağlık:) çok güzel görünüyor. ilk fırsatta denicem.
    blogumu ziyaret ederseniz çok sevinirim
    Aslı Onur
    bakeacakeas@blogspot.com

    YanıtlaSil
  10. Çok ama çok güzel oluyor. Ben de pek sık yapıyorum. Ellerine sağlık. İyi hafta sonları

    YanıtlaSil
  11. Bende birçok blog arkadışımda gördüm. Denemek istediğim bir tatlı. Elimi çabuk tutsam iyi olcak galiba. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  12. Hem sütlü tatlı hemde çıtır bayılırım nefisss olmuş ellerine sağlık arkadaşım...
    Sevgiler...

    www.gonuluncelezzetler.com

    YanıtlaSil
  13. slm arkadaşım
    sitenıze arkadaşalrı gezerken rastaldım...
    kadayıflı tatlıyı çok severım hemde severek yaparım
    ellerıen sağlık..

    YanıtlaSil
  14. BENDE SEVERİM BU TATLIYI. NEFİS GÖZÜNÜYOR CANIM ÇOK GÜZEL SÜSLEMİŞSİN. ELLERİNE SAĞLIK.

    SEVGİLER

    YanıtlaSil
  15. nefis gözükor canım ,ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  16. HARİKA BİR TATLI OLMUŞ.

    YanıtlaSil
  17. Biz de çok severiz bunu, bu da harika olmuş, ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  18. çok severim bu tatlıyı..ellerine sağlık..8 mart kadınlar günün kutlu olsun:)))sevgiler

    YanıtlaSil
  19. Dünya kadınlar günün kutlu olsun arkadaşım.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  20. Merhaba..Blogunuza tesadüfen rastladim..Ne kadar güzel tarifleriniz var..
    Güzel bir pazar günü gecirmeniz dilegiyle sevgiler..
    Cali

    YanıtlaSil
  21. Bunu ben de yapıyorum, gerçekten tatlı dünyası için büyük bir keşif:)

    YanıtlaSil
  22. Çok sevdiğim bir tatlıdır. Çok hafif ama bir yandan sunumuyla fark yaratıyor cidden.Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için benim için değerli, şimdiden teşekkür ederim :)