18 Şubat 2011 Cuma

Kolay Kete

Ne yalan söyleyeyim, ilk yediğimde keteyi hiç sevmemiş "Unlu malzemenin içerisine kavrulmuş un katık olurmuymuş?" diye düşünmüştüm. Sonra gel zaman git zaman arkadaş toplantılarında karşıma çıktıkça azar azar tatttım, hoşuma gitmeye başladı. Ancak geçen hafta Sevgili Mürüvvet'te yediğim kete inanılmaz lezzeti ile beni büyüledi diyebilirim, kaç tane yedim hatırlamıyorum :) Tazecik, fırından çıktığı gibi sıcacık olduğundan mıydı, yoksa bu keteler hep böyle güzel miydi bilemiyorum inanın :)

Malzemeler:

- 1 su bardağı ılık süt
- 1 şişe soda
- 1 su bardağı sıvı yağ+margarin
- 1 adet yaş maya
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 1 yemek kaşığı tuz
- aldığı kadar un
- 1 yumurtanın sarısı

İç Malzemesi İçin:

- 4 yemek kaşığı tereyağı
- 6 yemek kaşığı un

Yapılışı: Yaş maya (4'lü büyük maya paketlerinin 1 tanesi) parmağın dayanabileceği kadar sıcak süt içerisinde eritilerek diğer tüm malzeme ile birlikte yoğrulur. Yumuşak kıvamlı, ele yapışmayacak hamurun üzeri kapatılarak sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakılır. Bu arada 6 kaşık un tereyağı içerisinde kavrulur. (Unun rengi kahverengine dönmesin ve topak topak olmasın, aman dikkat!) Mayalanan hamur 10 eşit bezeye ayrılaraka her biri servis tabağı büyüklüğünde açılır. Açılan herbir bezenin ortasına hazırlanan un karışımı konularak kenarlardan ortaya doğru toplanır. Ortadaki hamurun büzülme yeri altta kalacak şekilde ters çevrilir ve üzerine biraz bastırılarak üzerine yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 160 dereceye ayarlı fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

18 yorum:

  1. Sen en azındana zar azar yemiş ve alışmıssın:) ben henuz yemedim de, ellerine saglık denemek gerekli dmeek ki,

    Sevgiler,
    Figen Karavaş

    YanıtlaSil
  2. Limonlu kekim inan güzel yapıldığında kete hep muhteşem bişidir.Ben hiç denemedim ama kayınvalidem çok yapar ve neredeyse bütün bütün yutarım:)

    YanıtlaSil
  3. Keteyi bilirim canım. Ama bende senin gibi pek sevmem. Gerçi sen bu kete güzel diyorsan başka:)
    Ellerine sağlık Nevalcim
    Çok öptüm seni

    YanıtlaSil
  4. kete çok güzel görünüyor arkadaşım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Nevalcim kete sevilmezmi hiç ;)) benim çok ihitiyacım varmış gibi bayılırım ;))

    afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
  6. ağlayan pastanında tarififfffiiiiiiiiii istiyoruzzzzzzzzzzzzzz saliha

    YanıtlaSil
  7. Sabırsızlanma Saliha yazacağım inşallah, sırayla :)

    YanıtlaSil
  8. ben de fazla yemedim tanıdık bir lezzet değil benim için ama fırından çıkmış unlu mamülün ne kadar cazip olabileceğini tahmin ediyorum.

    YanıtlaSil
  9. Keteyi hiç yemedim ama güzel olduğunu düşünüyorum.


    ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Ya zaten birşeyi de sevmeyelim istiyorum:) bende çok severim. Nefis duruyorlar tabakta ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  11. kete aynen bu tarifte olduğugibi memlektim Kayserinin vazgeçilmezidir.Ellerine sağlık aldın götürdün şimdi beni annemin mutfağına...

    YanıtlaSil
  12. ellerine sağlık nefis olmuş:)sıcacık sıcacık indirmek vardı şimdi :)

    YanıtlaSil
  13. Ellerine saglik, ne kadar guzel olmus.

    Sevgilerimi gonderiyorum ve de guzel bir hafta sonu diliyorum.

    YanıtlaSil
  14. Afiyet olsun.Ben ilk olarak kayseride yemiştim.Kayserililer hamur işlerine çok düşkünler.Çay partilerinde hiç üşenmeden hemen mantı açabiliyorlar.Ben de çok beğenmiştim ama nedense hiç yapmadım.

    YanıtlaSil
  15. ohhh afiyet olsun Nevalcim

    YanıtlaSil
  16. bu iç malzemeye biz çora der,içine tuz katıp kahvaltıda yeriz..eminim bu hali de çok lezzelidir..ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  17. blogunuz çok guzel..tarıflerde çokkk guzel.ellerinize saglık.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız için benim için değerli, şimdiden teşekkür ederim :)