11 Mart 2008 Salı

Tarhana Çorbası


Şu reklamlarda söylendiği gibi başlayayım; çorba sevmeyen var mı?....Yok mu? Tabii sevmeyen olmaz yemek kültürümüz çorbayla başlıyor ve uzaaaayıııııp gidiyor.  Hem tarhananın hamurunun nasıl yapıldığını, hem de çorbasının tarifini vermeye çalışacağım.

Tarhana hamuru için:

Malzemeler:
 
- 4 kg un
- 1 kg yoğurt
- 1 kg domates
- 1 kg kuru soğan
- 1 kg kırmızı biber
- 1 adet ekmek hamuru
- bir demet taze nane
- 1 yemek kaşığı poy
- 2 yemek kaşığı tuz

Yapılışı: Biber, domates ve soğanlar iyice yıkayıp ayıklanarak 4 parçaya bölünür ve büyükçe bir tencereye alınarak kaynatılır. Arada bir karıştırılarak suyunu çekene kadar pişirilir. Karışım piştikten sonra kevgirden geçirilerek posasından ayrılır. Elde edilen karışımın içerisine yoğurt, ekmek hamuru, un, ince kıyılmış nane, tuz ve poy (poy bitkisinin kurutulması ile elde edilen çok keskin kokulu bir baharat) ilave edilerek katı bir hamur olarak yoğurulur. Üzerine temiz bir bez örtülerek 1 hafta boyunca mayalanıp ekşimesi beklenir, ancak bu 1 hafta boyunca her gün karıştırılarak hamur alt-üst edilerek yoğurulur. 1 hafta sonunda bu hamuru, ister yaş tarhana olarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz, isterseniz de temiz bir çarşaf üzerine küçük küçük parçalara ayırarak kurutabilirsiniz. Çarşaf ıslandıkça değiştirmeniz ve tarhana kurudukça da daha küçük parçalara ayırmak için elinizle ufalamanız gerekir. İyice kuruyunca da delikli kevgirden geçirilerek un haline getirilerek cam kavanozda veya bez bir torbada saklanır. Bu malzemeleri birebir oranda arttırarak daha fazla tarhana da elde edebilirsiniz.

Tarhana çorbası için:

Malzemeler:

- 2 avuç kadar yaş tarhana
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 6 su bardağı su
- tuz

Yapılışı: Bir kase içerisinde yaş tarhana ufalanır ve üzerine 1 su bardağı su katılarak yumuşamaya bırakılır. Ayrı bir tencere içerisinde 1 yemek kaşığı salça yağda kızdırılarak üzerine 5 bardak su eklenir ve kaynamaya bırakılır. Suda erimeye yüz tutan tarhana, bir tatlı kaşığı ile eze-eze kıvamlı , homojen bir karışım elde edene kadar karıştırılır. Su kaynamaya başladığında, koyu kıvamlı bir sıvı halindeki tarhana içerisine yavaş yavaş ilave edilerek sürekli karıştırılır. Eğer çorba iyi karıştırılmazsa içerisinde topaklanma oluşabilir. Kaynamaya başladığında içerisine tuz ilave edilerek ocaktan indirilir. Bizde tarhana ufalanmış beyaz peynirle yenir, eğer şimdiye kadar denemediyseniz şiddetle tavsiye ediyorum.

4 yorum:

ACIBADEM KURABiYESi dedi ki...

en sevdiğim çorba... Eline sağlık...

uygarimizlahayat dedi ki...

Hımmmmmmmmmmmm nefis olmuş, kokusu buraya kadar geldi, sunumda harikaa olmuş, ellerine sağlık...

Gönül dedi ki...

ay canım benim harika olmuş bu çorba ellerine sağlık...sevgilerimle öpüyorum

Gönülünce Lezzetler dedi ki...

Her çorbayı severim ama tarhana özeldir...Nefis olmuş arkadaşım ellerine sağlık...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...