30 Kasım 2007 Cuma

Domates Sosu


Yazın domates bolken yapacağınız bu sosu, kışın bütün yemeklerinizde, menemende, sos olarak ve hatta kahvaltıda bile kullanabilirsiniz. Yapımı biraz uzun sürüyor ama 3-4 ay kullandığınız için buna değiyor doğrusu. Üstelik taze ve hormonsuz bahçe domateslerinden yapıldığını bildiğiniz için içiniz de çok rahat oluyor.

Malzemeler:

- 5 kg. domates
- 3 yemek kaşığı domates salçası
- 3 kahve fincanı sıvı yağ
- 3 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı: Bütün domatesler rendelenerek üçe ayrılır. (Çok büyük bir tencereniz varsa tek bir seferde de yapılabilir.) Domates suları orta ateşte, tamamen suyunu çekene kadar kaynatılır. Bu sırada görüntüsü daha koyudur ve suyunu kaybettiğinden dolayı üzerinde kabarcıklar çıkararak fokurdar. Bu aşamada domates püresi, tencereye sıvı yağ konularak 1-2 dakika kavrulur. İçerisine salça ve tuz da eklenir . Tencereden alınır alınmaz, cam kavanozlara konularak ağzı sıkıca kapatılır ve ters çevrilerek soğumaya bırakılır.

Püf noktası: 5 kg. domatesten yaklaşık 2 kg. kadar sos çıkıyor. Kavanozlar açılmazsa dışarıda 1 yıl bile bozulmadan kalabiliyor, açılırsa buzdolabında saklamanızda yarar var. Ayrıca biraz tuzlu ve yağlı olduğu için yemekler atarken, her zamanki ölçünüzden biraz daha az tuz ve yağ kullanmayı unutmayın.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

limonlu kekim, süpper bir tarif bu. Bakınırken gördüm. Bir sürü domates aldım. eve gidip denemek istiyorum. Diyette kışlık yapımına vurdum kendimi :)))

öperim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...