11 Ocak 2008 Cuma

Süzme Mercimek Çorbası

Soğuk bir havada insan dışarıdayken canı ya sıcak bir çay, ya da aynı zamanda açsa çorba istiyor. Neredeyse her köşebaşında bir çorbacı olduğundan ve yemek kültürümüzde yemeğe ilk başlangıç çorba ile olduğundan, çorba bulursan karnın doyar mantığı gelişti bende. 3-4 sene önce gezme amaçlı Bulgaristan'a gittiğimde adamların çorba kültürünün olmadığını gördüm. Ne otelde, ne de restaurantlarda çorba yok! Dönüşümüze yakın daha çok Türklerin yaşadığı kasabadaki bir lokantada önümüze konulan bol yağlı tavuk suyuna çorbayı içtiğimizde, bolluk içinde yaşarken değerini bilemediğimiz çorbayı öpüp de alnımıza koymuştuk.

Malzemeler:

- 2 kahve fincanı kırmızı mercimek
- 1 adet orta boy soğan
- 1 adet orta boy patates
- 1 adet havuç
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığından az domates salçası
- 5 su bardağı su
- tuz, nane, kırmızı pul biber
- 1/2 limonun suyu

Yapılışı: Mercimekler ayıklanıp yıkandıktan sonra, süzülüp düdüklü tencereye konulur. Üzerine temizlenerek iki parçaya bölünen soğan, patates, havuç ve su katılarak kapağı kapatılır ve düdüğü çıktıktan sonra 10 dakika kadar pişirilir. Kapağı açıldıktan sonra ister aynı tencerede içerisine blender sokarak daha pütürlü bir kıvamda, isterseniz de ayrı bir tencereye alarak süzerek yapabilirsiniz. Bir tavada tereyağı eritilerek, içerisine salça ilave edilir. Daha sonra bu salçalı karışım ile tuz, baharatlar ve limon suyu da çorbanın içerisine katılır, daha dumanı tüterken sıcak sıcak servis edilir.

7 yorum:

EZGi :)) dedi ki...

mercimek çorbasına bayılırım.harika görünüyr.ellerinize saglık
sevgiler

Adsız dedi ki...

gunaydin
bizim evde de olmazsa olmazidir corba
yoksa karnimiz doymaz
ozellikle de esimin:))
harika gorunuyor corban ellerine saglik

www.yenitadlar.blogcu.com

Gönül dedi ki...

çorba herzaman gerçekten basit görülür ve gereksiz görülür kimilerine göre...ama benim içinde olmazsa olmazdır...yemek olmasın ama çorba kesin olsun....çorban muhteşem görünüyor ellerine sağlık...sevgilerimle

Adsız dedi ki...

bu soğuklarda en iyi seçim çorba bence.ellerine sağlık canım.
iyi haftasonları sana

Feyza Fidan dedi ki...

Limonlum, küçükken aile arasındaki lakabım çorbacıydı..Çok severim çorbayı..Yazın bile yapıp içerim, millet hayretle bakar..
Senin çorbanda pek nefasetli olmuş,benim yerimede 3-5 kaşık yee :)))
İyi hafta sonları..

Gönülünce Lezzetler dedi ki...

Canım biz Bulgaristan göçmeniyiz büyüklerimiz oradan gelmişler.Bulgarları bilemem ama bizler çok seviyoruz.Hatta babam hala sabah kahvaltıdan önce muhakkak çorba içer.Dediğin gibi çorbasız bir hayat düşünemiyorum.Çorbanada bayıldım şu an olsa ne kadar iyi gider doğrusu. Zaten hastayım nasıl iyi olurdu ellerine sağlıkkk...

Adsız dedi ki...

Mercimek corbasini cok severim.Harika görünüyor,ellerinize saglik.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...