Şimdiden söyleyeyim biraz canınızı çektirecek bir post olacak, affola :) Geçtiğimiz günlerde barbeküde dünya lideri Weber'in davetlisi olarak bir etkinliğe davetli idim. Barbekü deyince tahmin etmişsinizdir, bu kez kapalı mekanlarda sınırlı kalmadık, bahçede yeşilin ve püfür püfür esen rüzgarın altında çeşit çeşit yemekler pişirdik.
Stephan Weber'in geniş ailesi için, Chicago’da basit gemi şamandırasından ürettiği ilk konik barbekü sonrasında her gün bir parça daha geliştirerek 1952 yılından bu yana barbekü keyfini yaşatan Weber; kömürlü, gazlı, ve elektronik olarak 3 ana kategoride barbekü üretimi yapıyor. Fiyat aralığı da türe ve kullanılan akseseuarlara göre 199 TL ile 8.000 TL arasında değişiyormuş.
Toplam 5 istasyonda birbirinden farklı 10 çeşit yemek pişirdik. Benim şansıma 1. istasyon; Soya soslu sebzeli tavuk sote ve noodle düştü. Diğerleri mi? Daha sonra hepsinden tattık, test ettik onayladık :)
Weber'in en önemli özelliklerinden biri çeşitli
aparatlarla farklı yemekler yapabilmeniz. Diğer arkadaşlar ızgara ile
çalışırlarken, benim çalıştığım istasyondaki barbeküde wok tava (hatta buna sac
tava bile diyebiliriz :) vardı. Dolayısı ile çok farklı yemekler ortaya çıktı o
gün. Gelelim benim yaptığım "Wokta Soya Soslu Sebzeli Tavuk Sote"
tarifine;
- 400 gr. tavuk eti
- 1 adet havuç
- 1 adet kabak
- 1 adet kuru soğan
- ½ adet kırmızı biber
- ½ adet sarı biber
- ½ adet dolmalık biber
- 2-3 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- ½ çay bardağı soya sosu
- karabiber
Yapılışı: Wok tavaya sıvıyağ
konularak sarımsak ve soğanlar pembeleşene kadar sotelenir. Küp küp doğranmış
tüm sebzeler ilave edilerek biraz daha sotelenir. Sebzeler yumuşamaya başlayıp
suyunu saldığında yine küp küp doğranmış tavuk etleri ilave edilerek birlikte
kavrulmaya başlar. Pişmeye yakın karabiber ve soya sosu da eklenerek 2-3 dakika
daha çevrilir ve sıcak sıcak servis edilir.
İyi bir yemeğin üzerine ne iyi gider, üstelik de bahçede iseniz; tabii ki
meyveli buzzz gibi bir dondurma. Biz de öyle yaptık zaten :)
İşin uzmanından barbekü yapmanın püf
noktalarını da aldık tabii, sevdiklerinizle birlikte afiyetle yemeğinizi
yiyeceğiniz sofralar diliyorum herkese. Bizleri ağırlayan Aristo İletişim ve
tabii Weber'e
teşekkürler...
BARBEKÜ YAPMANIN 5 TEMEL PÜF
NOKTASI
|
||
1
|
Kömürün pişirmeye en uygun
kıvamı
|
Uzun süre yandığı için önerilen
briket kömürler, barbeküye atıldıktan yaklaşık 40 dk. sonra uygun kıvama
gelirler.
|
2
|
İdeal et pişirme ısısı
|
Az pişmiş et için ideal çekirdek
sıcaklığı; 49-53 °C
Orta pişmiş et için ideal çekirdek
sıcaklığı; 54-60 °C
İyi pişmiş et için ideal çekirdek
sıcaklığı; >61 °C
Etin az, orta veya iyi pişmiş olması
barbekü içerisindeki ısıya değil tercih edilen pişirme yöntemine bağlıdır.
Az pişmiş et için tercih edilen yöntem;
50/50 yöntemi
Orta pişmiş et için tercih edilen
yöntem; dolaylı pişirme yöntemi
İyi pişmiş et için tercih edilen yöntem;
doğrudan pişirme yöntemi
Bu şekilde barbekü içerisinde sirküle
olan ısıyı kontrol ederek etin pişme derecesini kontrol edebiliriz.
|
3
|
Barbeküde sosun önemi
|
Dilendiğinde pişmeden önce
marine sosları ile ete hoş bir lezzet katılabilir. Dilendiğinde ise piştikten
sonra sos ile farklı bir tat yakalanabilir. Marine edilmemiş et için en ideal
baharatlar kaba deniz tuzu, karabiberdir.
|
4
|
İdeal et pişirme süresi
|
Mükemmel bir et en az 4 cm
kalınlıkta olmalıdır. Et pişirilmeden 1 saat önce dolaptan çıkarılıp
dinlendirilmelidir. Orta boy bir bonfile için ideal pişirme süresi ön yüz 4
dk. arka yüz 3 dk.’dır. Biftek barbeküden alındıktan 3 dk. sonra
kesilmelidir. Böylece etin suyu yeniden dağılır ve daha kıvamlı olur.
|
5
|
Favori Marine Tarifi
|
Soğan, sarımsak, tuz, biber ve
taze baharatlardan oluşan marine sosu içerinde birkaç saat bekletilen et,
farklı aroması ise lezzete lezzet katacaktır.
|
2 yorum:
Neval ablacım pek keyifli bir etkinlik olmuş..ben fırsat bulup gelemedim çok şey kaçırmısım sanırım:)) hayırlı ramazanlar
Süper bilgiler, teşekkür ederiz. Keyifli ve lezzetli bir günmüş anlaşılan. :)
Sevgilerimle...
Yorum Gönder