12 Temmuz 2013 Cuma

Weber İle Barbekü Keyfi


Şimdiden söyleyeyim biraz canınızı çektirecek bir post olacak, affola :) Geçtiğimiz günlerde barbeküde dünya lideri Weber'in davetlisi olarak bir etkinliğe davetli idim. Barbekü deyince tahmin etmişsinizdir, bu kez kapalı mekanlarda sınırlı kalmadık, bahçede yeşilin ve püfür püfür esen rüzgarın altında çeşit çeşit yemekler pişirdik.

Stephan Weber'in geniş ailesi için, Chicago’da basit gemi şamandırasından ürettiği ilk konik barbekü sonrasında her gün bir parça daha geliştirerek 1952 yılından bu yana barbekü keyfini yaşatan Weber; kömürlü, gazlı, ve elektronik olarak 3 ana kategoride barbekü üretimi yapıyor. Fiyat aralığı da türe ve kullanılan akseseuarlara göre 199 TL ile 8.000 TL arasında değişiyormuş.

Toplam 5 istasyonda birbirinden farklı 10 çeşit yemek pişirdik. Benim şansıma 1. istasyon; Soya soslu sebzeli tavuk sote ve noodle düştü. Diğerleri mi? Daha sonra hepsinden tattık, test ettik onayladık :)
Weber'in en önemli özelliklerinden biri çeşitli aparatlarla farklı yemekler yapabilmeniz. Diğer arkadaşlar ızgara ile çalışırlarken, benim çalıştığım istasyondaki barbeküde wok tava (hatta buna sac tava bile diyebiliriz :) vardı. Dolayısı ile çok farklı yemekler ortaya çıktı o gün. Gelelim benim yaptığım "Wokta Soya Soslu Sebzeli Tavuk Sote" tarifine;

Malzemeler:

- 400 gr. tavuk eti
- 1 adet havuç
- 1 adet kabak
- 1 adet kuru soğan
- ½ adet kırmızı biber
- ½ adet sarı biber
- ½ adet dolmalık biber
- 2-3 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- ½ çay bardağı soya sosu
- karabiber

Yapılışı: Wok tavaya sıvıyağ konularak sarımsak ve soğanlar pembeleşene kadar sotelenir. Küp küp doğranmış tüm sebzeler ilave edilerek biraz daha sotelenir. Sebzeler yumuşamaya başlayıp suyunu saldığında yine küp küp doğranmış tavuk etleri ilave edilerek birlikte kavrulmaya başlar. Pişmeye yakın karabiber ve soya sosu da eklenerek 2-3 dakika daha çevrilir ve sıcak sıcak servis edilir.
İyi bir yemeğin üzerine ne iyi gider, üstelik de bahçede iseniz; tabii ki meyveli buzzz gibi bir dondurma. Biz de öyle yaptık zaten :)
İşin uzmanından barbekü yapmanın püf noktalarını da aldık tabii, sevdiklerinizle birlikte afiyetle yemeğinizi yiyeceğiniz sofralar diliyorum herkese. Bizleri ağırlayan Aristo İletişim ve tabii Weber'e
teşekkürler...
 

BARBEKÜ YAPMANIN 5 TEMEL PÜF NOKTASI
1
Kömürün pişirmeye en uygun kıvamı
Uzun süre yandığı için önerilen briket kömürler, barbeküye atıldıktan yaklaşık 40 dk. sonra uygun kıvama gelirler.
2
İdeal et pişirme ısısı
Az pişmiş et için ideal çekirdek sıcaklığı; 49-53 °C
Orta pişmiş et için ideal çekirdek sıcaklığı; 54-60 °C
İyi pişmiş et için ideal çekirdek sıcaklığı; >61 °C
Etin az, orta veya iyi pişmiş olması barbekü içerisindeki ısıya değil tercih edilen pişirme yöntemine bağlıdır.
Az pişmiş et için tercih edilen yöntem; 50/50 yöntemi
Orta pişmiş et için tercih edilen yöntem; dolaylı pişirme yöntemi
İyi pişmiş et için tercih edilen yöntem; doğrudan pişirme yöntemi
Bu şekilde barbekü içerisinde sirküle olan ısıyı kontrol ederek etin pişme derecesini kontrol edebiliriz.
3
Barbeküde sosun önemi
Dilendiğinde pişmeden önce marine sosları ile ete hoş bir lezzet katılabilir. Dilendiğinde ise piştikten sonra sos ile farklı bir tat yakalanabilir. Marine edilmemiş et için en ideal baharatlar kaba deniz tuzu, karabiberdir.
4
İdeal et pişirme süresi
Mükemmel bir et en az 4 cm kalınlıkta olmalıdır. Et pişirilmeden 1 saat önce dolaptan çıkarılıp dinlendirilmelidir. Orta boy bir bonfile için ideal pişirme süresi ön yüz 4 dk. arka yüz 3 dk.’dır. Biftek barbeküden alındıktan 3 dk. sonra kesilmelidir. Böylece etin suyu yeniden dağılır ve daha kıvamlı olur.
5
Favori Marine Tarifi
Soğan, sarımsak, tuz, biber ve taze baharatlardan oluşan marine sosu içerinde birkaç saat bekletilen et, farklı aroması ise lezzete lezzet katacaktır.

2 yorum:

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Neval ablacım pek keyifli bir etkinlik olmuş..ben fırsat bulup gelemedim çok şey kaçırmısım sanırım:)) hayırlı ramazanlar

Lezzet Senfonisi dedi ki...

Süper bilgiler, teşekkür ederiz. Keyifli ve lezzetli bir günmüş anlaşılan. :)
Sevgilerimle...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...