19 Eylül 2013 Perşembe

Kırmızı Domates Turşusu


Olgun, kızarmış domatesler toplanıp kızarmaya yüz tutmuş, ama daha yeşilimsi ve sert domatesler kalır ya domates sırıklarında, işte onlardan yapılıyor bu turşu. En sevdiğim turşudur da aynı zamanda, o suyu yok mu, ekmek banarak ye o derece lezzetli. Domates turşusu için son günler, haydi ucundan yakalayalım mı :)
 
Malzemeler:

- 1 lt. ılık su (5 su bardağı su)
- 2 yemek kaşığı tuz
- yarım litre üzüm sirkesi (2,5 su bardağı)
- 15-16 diş sarımsak

Yapılışı: Hafif yeşil, sert domatesler yıkanarak kavanozlara doldurulur. Kavanoza yerleştirirken arada ayıklanmış sarımsak taneleri de ilave edilir. Ayrı bir tencere içerisinde 1 lt ılık su, 2 yemek kaşığı tuz ve üzüm sirkesi içerisindeki tuz iyice eriyene kadar karıştırılarak %5'lik tuzlu su çözeltisi hazırlanır. Kavanoz ağzına kadar dolduğunda üzerine aldığı kadar hazırlanmış olan sudan ilave edilerek kavanozun ağzı sıkıca kapatılır. Yukarıdaki malzemeler her 1 litre için  kullanılan malzemelerdir. Kavanozunuzun büyüklüğüne ve turşu yapacağınız malzemenin miktarına göre tuzlu su çözeltisi hazırlamanız gerekmektedir. Yaklaşık 2 hafta içerisinde  turşunuz yenmeye hazır hale gelecektir. Servis edileceği zaman domateslerin dış kabukları soyularak iri ir doğranır ve ister başka turşularla beraber karıştırarak, isterseniz de üzerinde hafif bir zeytinyağı gezdirerek sunabilirsiniz. Afiyet olsun...

4 yorum:

selma tamer dedi ki...

cok lezız olmus ekmeğını bana bana ye

Pembe Tatlar dedi ki...

Hımm dediğin gibi olsada ekmeğimi bansam o nefis suyuna :) Ellerine sağlık canım...

Elif dogan dedi ki...

İyi günler bugün yaptım bu turşuyu yalnız söyle bir endişem var.domates sulanir mi taşar mi ?? Kontrol etmek gerekirmi veya suyu az mj koymak gerekir?? Yardımcı olursanız sevinirim

Limonlu Kek dedi ki...

Merhaba Elif Doğan, taşma gibi bir durum benim başıma hiç gelmedi, emin olmak için kavanozun altına tabak koyabilirisiniz. Domatesin sulanması konusuna gelince, domates seçiminiz çok önemli. Tam kızarmamış, yeşilimsi sert kabuklu domates seçmelisiniz. Cherry domateslerden de turşu kurmuşluğum var, ancak daha kavanozdan çıkarmadan eriyip gittiler. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Sevgiler...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...