Olgun, kızarmış domatesler toplanıp kızarmaya yüz tutmuş, ama daha yeşilimsi ve sert domatesler kalır ya domates sırıklarında, işte onlardan yapılıyor bu turşu. En sevdiğim turşudur da aynı zamanda, o suyu yok mu, ekmek banarak ye o derece lezzetli. Domates turşusu için son günler, haydi ucundan yakalayalım mı :)
- 1 lt. ılık su (5 su bardağı su)
- 2 yemek kaşığı tuz
- yarım litre üzüm sirkesi (2,5 su bardağı)
- 15-16 diş sarımsak
Yapılışı: Hafif yeşil, sert domatesler yıkanarak kavanozlara
doldurulur. Kavanoza yerleştirirken arada ayıklanmış sarımsak taneleri de ilave
edilir. Ayrı bir tencere içerisinde 1 lt ılık su, 2 yemek kaşığı tuz ve üzüm sirkesi içerisindeki tuz iyice eriyene kadar karıştırılarak %5'lik tuzlu su çözeltisi hazırlanır. Kavanoz ağzına kadar dolduğunda üzerine aldığı kadar hazırlanmış olan
sudan ilave edilerek kavanozun ağzı sıkıca kapatılır. Yukarıdaki
malzemeler her 1 litre için kullanılan
malzemelerdir. Kavanozunuzun büyüklüğüne ve turşu yapacağınız malzemenin
miktarına göre tuzlu su çözeltisi hazırlamanız gerekmektedir. Yaklaşık 2 hafta içerisinde
turşunuz yenmeye hazır hale gelecektir. Servis edileceği zaman domateslerin dış kabukları soyularak iri ir doğranır ve ister başka turşularla beraber karıştırarak, isterseniz de üzerinde hafif bir zeytinyağı gezdirerek sunabilirsiniz. Afiyet olsun...
4 yorum:
cok lezız olmus ekmeğını bana bana ye
Hımm dediğin gibi olsada ekmeğimi bansam o nefis suyuna :) Ellerine sağlık canım...
İyi günler bugün yaptım bu turşuyu yalnız söyle bir endişem var.domates sulanir mi taşar mi ?? Kontrol etmek gerekirmi veya suyu az mj koymak gerekir?? Yardımcı olursanız sevinirim
Merhaba Elif Doğan, taşma gibi bir durum benim başıma hiç gelmedi, emin olmak için kavanozun altına tabak koyabilirisiniz. Domatesin sulanması konusuna gelince, domates seçiminiz çok önemli. Tam kızarmamış, yeşilimsi sert kabuklu domates seçmelisiniz. Cherry domateslerden de turşu kurmuşluğum var, ancak daha kavanozdan çıkarmadan eriyip gittiler. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Sevgiler...
Yorum Gönder