22 Nisan 2015 Çarşamba

Mentü (Tatar Mantısı)


2 hafta önce Bursa ve Bandırma'yı kapsayan, tavuk eti ilgili bilgilendirilmek  üzere bir geziye katıldığımdan bahsetmiştim sizlere. Orada sadece tesis gezip, toplantılara katılmadık, aynı zamanda o kadar gezdik, o kadar güzel ağırlandık ki, hala tadı damağımda, gezdiğimiz yerler gözümün önünde :) Dönüşten önce Erdek Banvit Düzler Kampı'nda son bir mangal partisi yapıldı ki, yeşilin ve denizin yanıbaşında tam bir doping oldu bizler için. İşte Mentü, orada Ahsen Özman'ın elleri ile yaptığı ve iyi ki bizleri tanıştırdığı harika bir lezzet. Hemen tarif alındı, yapım aşamaları fotoğraflandı. Ne kadar lezzetli olduğundan daha bahsetmeme gerek var mı?

Malzemeler:

Hamuru İçin:

- 3 adet yumurta
- 300 gr. un
- tuz

İç Harcı İçin:

- yarım kg. soğan
- 250 gr. ızgaralık tavuk kalça
- 250 gr. tavuk yağı
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz

Yoğurt Sosu İçin:

- 2 su bardağı yoğurt
- 3-4 diş sarımsak

Yapılışı: Su kullanılmadan, sadece yumurta, tuz ve un ile normalden biraz daha sertçe bir hamur yoğrulur. Hamurun üzeri kapatılarak dinlenmeye bırakılır. İç harç için gerekli malzeme mutfak robotundan geçirilerek kıyılır. Dinlenmiş olan hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparılarak, unlanmış zemin üzerinde yuvarlanarak 3 cm. çapında bir rulo elde edilir. Oluşturulan rulodan 1,5 cm.lik parçalar kesilerek un içerisine atılır. Unlanmış parçalar ortası daha kalın, kenarları ince olacak şekilde oklava ile tek tek 7-8 cm.lik yuvarlaklar halinde açılır. (Orta kısım daha kalın bırakılmazsa yırtılma riski var.) Yuvarlak parçaların ortasına tavuklu harçtan bir tatlı kaşığı kadar konulur. Karşılıklı kenarlar birbir üzerine getirilerek mantı kapatılır. Her bir parçaya aynı işlem uygulanır. Buhar tenceresinin üst süzgecinin (veya tencere içi buharda pişirme aparatının) zemini yağlanarak üzerine çok sık olmayacak şekilde mantılar dizilir. Tencereye 4-5 parmak ölçüsünde sıcak su konularak süzgeç üzerine yerleştirilir. Ocağın altı kısılarak mantılar pişene kadar yaklaşık 45 dakika pişirilir. Bu arada yoğurt sosu hazırlanır. Servis tabağına alınan mantılar yoğurt sosu ile birlikte servis edilir.  

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...