7 Temmuz 2008 Pazartesi

Mangal Köfte

Bana çok uzun gelen bir aradan sonra, çok şükür yeniden işimde-gücümde, evimde ve blogumdayım. Herşeyin bir sonu var, her sonun ardından da yeni bir başlangıç. Tatil tatil dedim, o da geldi geçti, şimdi tatil sonrası eski düzene kavuşma telaşı içerisindeyim.
 
Tatilimin bir kısmını Gönen'de, bir kısmını da yazlıkta geçirdim. Yazlık ve açık hava söz konusu olduğunda iki şey aklıma geliyor zaten; mangal ve demlik demlik demlenen çaylar. Bu günlük ilkine ait bir kaç fotoğraf iliştirdim, öbürünü de başka bir zamana inşallah. Öncelikle küçük bir soru sorayım; ailecek toplandığınız bir mangal keyfi nesiz olmaz?
 
- a) Tavuk ve köftesiz
 
- b) Zeytinyağlı yaprak sarmasız
 
- c) Çoban salatasız
 
- d) Yaz helvasız
 
- e) İçeceksiz (mesela erik kompostosu)
 
- f) Böreksiz
 
- g) Hiçbiri (g) şıkkını işaretleyenler kazandı, bunların hiçbiri olmazsa olmaz :) Son olarak bir de köfte nasıl hazırlanır onu yazayım bari. Çoğu kişi biliyordur, ama bazen arama motorlarında aratılan öyle basit yemekler görüyorum ki, "aa bak demek ki, bilmeyen de olabiliyormuş." diyorum kendi kendime. Bir de hadi itiraf edeyim; şu çektiğim fotoğrafı çok beğendim, silmeye içim elvermedi, sanatıma "tüm paralel evrenlerin ortasındaki yumurta" adını verdim :)
 
Malzemeler:
 
- Yarım kg. köftelik kıyma
- 1 adet iri boy kuru soğan
- 1 adet yumurta
- 1 adet bayat ekmek içi
- 7-8 dal maydanoz
- arzu edilen baharatlar (ben karabiber, köri ve köfte baharı kullandım)
- 1 tatlı kaşığı tuz
 
 
Yapılışı: Kuru soğan ve ekmek içi rendenin ince tarafı ile rendelenir. Maydanozlar ince ince kıyılır. Yayvan bir tepsi içerisinde tüm malzemeler birbirleri ile iyice kaynaşana dek yoğurulur. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak, avuç içerisinde yuvarlanır ve üzerine bastırılarak mekik şekli verilir. Köftenin lezzeti, buzdolabında bekleme süresi ile doğru orantılı olduğu için, bir gece öncesinden yoğurmanızı öneriyorum.

3 yorum:

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Neval'cim hoşgeldin! Sofranız çok güzel, mangal keyfinde olması gereken her şey de mevcut :) Ellerine sağlık.. Ben de bir dahaki sefere köfteye köri koyacağım..

zarpandit dedi ki...

mukellef bi sofra bu sofraya denirse az kalır bencee:)

Strafor Kesim dedi ki...

teşekkürler mükemmel görünüyor.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...