8 Ağustos 2008 Cuma

Mantar Graten

Bayılırım mantar gratene, ne zaman dışarıda bir yemek yesem sıcak meze olarak birinci tercihimdir. Evde bir çok denememde hüsrana uğradım, çünkü o güzelim, kar gibi mantarlar kavrulduğu zaman kapkara oldular. Tadı açısından sorun olmasa da, görüntü hiç de göze hitap etmiyordu. Taa ki, mantarları konserve yaparken, birazını da mantar graten yapayım diye düşünene kadar. Limonlu suda haşlanan mantar rengini hiç kaybetmiyor, olleyyyy!.. ( 3. fotoğrafı, mantarın rengini nasıl koruduğunu göstermek için çektim :)

Malzemeler:

- 400 gr. kültür mantarı
- 50 gr. kaşar peyniri
- 2 su bardağı su
- 1 adet limon
- tuz, karabiber

Yapılışı: Küçük bir tencere içerisine su ve 1 limonun suyu konulur. Mantarların herbiri, bıçakla dip kısımlarından şişkin kısımlarına doğru olmak üzere zarları soyularak temizlenir ve güzelce yıkanır. (Mantarı ovarak yıkamak çok önemli, çünkü tamamen gübre içerisinde yetişiyorlar.) Mantarlar saplarını kesmeden ve parçalara ayırmadan bütün olarak tencere içerisine atılır ve su sapsarı olup fazlalaşana, mantarlar da suyunu kaybedip küçülene kadar yaklaşık 20-25 dakika kadar haşlanır. (Yarım kiloya yakın olmasına aldanmayın, haşlanınca bir avuç kalıyorlar.) Suyu süzülüp fırın kabına alındıktan sonra üzerine tuz ve karabiber dökülerek harmanlanır ve rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirlerek fırına verilir. 170 dereceye ayarlı fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. (Tarifte hiç yağ yok farkındayım, ben bu tarifte hiç yağ kullanmıyorum.)

10 yorum:

:)den dedi ki...

İçinde mantar olan herşeyi çok severim. Mantarı nerede kullanacaksam soyup bol limonlu suda bekletiyorum önce. Pişirirken de biraz daha limon eklediğimde mantarda kararma olmuyor. Ama sizin yönteminizdeson derece pratik ve akılcı geldi. Paylaşımınıziçin çok teşekkürler...

HUYSUZBALIK dedi ki...

Mantara ben de bayılırım. Özellikle de börek içinde kıyma ile beraber. Grateni deneyeceğim. Sevgiler...

keskinli dedi ki...

canim mantarli tüm yemeklere bayilirim ama dedigin gibi bende haslayip yapacagim artik insallah o zaman kararmazlar sevgiler öptüm hayirli cumalar

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Bayılırım mantara,mis gibi.çOk güzel görünüyor eline sağlık.limon iyi fikir,deneyeceğim.Mantar konservesini kendin mi yapıyorsun,nasıl? sevgilerimle

karakazan dedi ki...

Bence mantarin en güzel hali diyebilirim,bende yapiyorum cok nefis oluyor.Eline saglik canim cok güzel görünüyor,catalin ucundakini ben aldim:)
Ayrica asagida neler yapmisin hepsi birbirnden süper görünüyor,ellerine kollarina saglik.

sevgilerimle,serap.

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Nefis olmuş Neval'cim, nasıl canım çekti şimdi.. Püf noktası için de çok teşekkürler, kararmış mantarı ben de hiç cazip bulmam.. Yöntemini kullanacağım..

SOFRAOZLEMİ dedi ki...

dışarıda yemeklerde ya mantar güveç yada bu şekilde tercih ediyorum, gerçi mantarın her türlüsünü çok severim ama:)

canım ellerine sağlık..rengini hiç kaybetmemiş..mis gibi olmuş..

sevgilerimle

pelince dedi ki...

Neval inan nefis olmuş,bende yapmıştım ama benimkiler çok yağlıydı,bu tarife bayıldım..Mantarın rengide çok güzel,ellerine sağlık..

durutarifler dedi ki...

Ben de bayılırm mantara ve boyle kasarli yapilanılana . Ellerine sağlık

aNNePeRi dedi ki...

ben mantara aşığımmmmmmmmmm :)
Aynı senin gibiyim dışarda yemek yiceksek önce mantar graten isterim.Süper bi lezzet bu ya.Akşam yemeğine misafirim varsa da %90 mantar graten vardır menüde:)
ellerine sağlık :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...