9 Eylül 2008 Salı

Kış Hazırlıkları:2 (Erişte)

İlkokula giderken mutlaka "kış hazırlıkları" diye konu başlıklı ödevler hazırlardık; "Yazlık giysiler kaldırılır, kışlık giysiler dolaplardan çıkarılır. Sobalar kurulur, odun- kömür alınır. Evler temizlenerek, yorgan ve battaniyeler yataklara serilir. Annelerimiz evlerde salça, reçel, tarhana, erişte yaparlar." diye uzar giderdi. Aradan 30 yıl geçti, şimdi kızım da aynı başlıklı ödevler hazırlıyor. Bunca yıl anneler aynı kış hazırlıklarını mı yapıyor yahu, aynı tas aynı hamam yani :) İşte bu hazırlıklardan birini daha yazıyorum, şimdi okullu olan çocuklarımıza ödevlerinde bir katkım olsun :)


Malzemeler:

- 2 lt. süt
- 7 adet yumurta
- 2 tatlı kaşığı tuz
- aldığı kadar un

Yapılışı: Tüm malzemeler karıştırılarak kurabiye hamuru kıvamında bir hamur tutulur. Hamur 10 bezeye ayrılarak yaklaşık 20 dakika dinlendirilir.

Dinlendirilmiş hamur çok ince olmayacak kalınlıkta (0,5 cm.) açılarak sac üzerinde hafifçe pişirilir. Temiz iki sofra bezi arasında soğutulur. (Açık halde soğutulursa hamur kuruyup gevrekleşir.)

Hafif pişirilip soğutulmuş hamur 3-4 cm.'lik şeritler halinde kesilerek 5-6 adedi üstüste konulur ve erişte boyutunda kesilir. Bozulmadan dayanabilmesi için temiz bir bez üzerine serilerek 1 hafta kadar kurutulur.
Püf noktası: Ev eriştelerini pişirirken, normal makarnaya göre daha az su kullanıp, kısık ateşte pişirilirse, hem içi, hem de dışı aynı kıvamda pişer. Arzuya göre cevizli, peynirli, domatesli, sarımsaklı yoğurtlu pek çok alternatif yaratılabilir.

9 yorum:

Adsız dedi ki...

Canummm limonlu kekim, çocukluğumuzda mahalleli toplanıp bir birinin evinde bir başka evde erişte kesilip salçalar yaoılırdı. Biz çocuklarıda oyalamak için 2-3 parça hamur verirler. Sofraya oturup kesişimi dün gibi hatırlıyorum.. O hazırladığımız ödevleride hatırlıyorum.. Off off ne zaman geçti üzerinden..

Ellerine sağlık.

sıcacık sofralardan afiyetle yiyin :)

Öpüyorum hayatım

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Cevizli peynirli favorimdir! Limonlu kekim ellerin dert görmesin, ne kadar uğraşmışsın.. Afiyetle yemek nasip olsun inşallah..

neslihan erzincan özgür dedi ki...

ellerine sağlık limonlu kek,afiyetler olsun size.çok güzel erişteler.oy oy peynirli ne güzel olur:-) hayat bilgisi kitaplarında olurdu ya bir de resimli anlatırlardı,çok severdim ben,bir de babaanne kokusudur kış hazırlığı:-) sevgilerimle...

PAPATYA PRENSES dedi ki...

oh maşallah ellerine sağlık. ağız tadıyla yemek nasip olur inşallah.

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Canımmmm,

Sen de bu tatlı telaşa kaptırmışsın kendini:)) Ama kaptırılmayacak gibi değil, hele Aslı'nın da dediği gibi bol cevizli, peynirli olursaaaaa.....

Ellerine sağlık şekerim,

Sımsıcak sevgiler.....

ceyt dedi ki...

ellerine sağlık canımcım.ne de güzel yenir erişte de.çok severim.
sevgiler...

Adsız dedi ki...

YA ÇOK GÜZEL OLUYOR EV ERİŞTESİ. DIŞARIDA SATILANLARA ASLA BENZEMİYOR. BU KADAR ERİŞTEDEN BİZE DE GÖNDERECEKSİNİZ HERALDE SAYIN LİMONLU KEK:)

durutarifler dedi ki...

Cevizli istiyorum ben.

Evde erişte yapmak ha. Yemek olayı aşılıp başka bir boyuta geçilmiş gibi geldi bana. Ellerine sağlık. Hem temiz hem leziz

pelince dedi ki...

Nefis olmuş,ohhh mis gibi hemde tertemiz...
Ellerinize sağlık..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...