22 Eylül 2008 Pazartesi

Kış Hazırlıkları:3 (Turşu)

Eylül ayının gelmesiyle birlikte pazarlarda turşuluk malzemeler de bir bir görülmeye başlar. Her sene eylül ayında bir turşu kurmaya başlarım, beni kimse tutamaz, dur şundan da kurayım, dur bundan da kurayım diye... Kendimden geçip tükettiğimden fazlasını yaptığımdan dolayı da bir müddet salata yapılmaz, her sofraya turşu çıkar :) Buradan şu sonucu çıkarabilirsiniz; turşu kurmak o kadar kolaydır ki, en zor kısmı turşuluk sebzeleri yıkamaktır, o kadar basit yani. Elimin altından ayırmadığım ve her türlü tarifi tutma garantili Sayın Abdurrahman Cerrahoğlu'nun "Sofra Nimetleri" kitabından aldığım turşu tarifi ile çok beğenilen turşular yapıyorum, bence siz de deneyin. Kitapta 5-6 farklı hazırlanma tarifi mevcut, ancak ben hepsine salatalık turşusu hazırlama tarifini uyguladım, hepsi de oldu.


Malzemeler:

- 1 lt. ılık su
- 2 yemek kaşığı tuz
- 1/2 lt. üzüm sirkesi
- 1 çay kaşığı limon tuzu
- 2-3 baş sarımsak

Yapılışı: Hangi sebzeden turşu kuracaksanız (acur, biber, sivri biber, hafif kızarmış yeşil domates, kornişon salatalık vb...) iyice yıkanır ve bir çatal yardımıyla üzerleri delinerek kavanozlara doldurulur. Kavanoza yerleştirirken arada ayıklanmış sarımsak taneleri de ilave edilir. Yerleştirdikçe üzerlerinden hafifçe bastırarak malzemelerin sıkıştırılması sağlanır. Kavanoz ağzına kadar dolduğunda üzerine aldığı kadar %5'lik tuzlu su ilave edilerek kavanozun ağzı sıkıca kapatılır. Yukarıdaki malzemeler her 1 litre için %5'lik tuzlu su çözeltisi hazırlamada kullanılan malzemelerdir. Kavanozunuzun büyüklüğüne ve turşu yapacağınız malzemenin miktarına göre tuzlu su çözeltisi hazırlamanız gerekmektedir. Yaklaşık 10 günde turşunuz yenmeye hazır hale gelir. (Benim favori turşum hafif kızarmış yeşil domates turşusudur ki, şiddetle tavsiye ederim.) Afiyet olsun...

9 yorum:

babişe yemekler dedi ki...

elinize sağlık çok güzel görünüyorlar. turşu kokusu taaa buralara kadar geldi..
sağlıkla..

Papatya Prenses dedi ki...

Ağzımın suları aktı resmin ekrana yapıştım:) çok severim turşuyu. Ellerine sağlık canım..

şeker pasta dedi ki...

Ellerine sağlık, çok güzel olmuşlar

derya dedi ki...

Neval'cim turşular süper ağız tadıyla yersiniz inşallah,hayırlı iftarlar dilerim,öptüm...

mona lisa dedi ki...

arkadaşım turşuları görünce ağzım sulandı iyiki hamile falan değilim sonra napardım seni aramaya çıkardım herhalde...şaka bi yana ellerine sağlık canikom turşuların çok güzel ve iştah açıcı.sağlık ve afiyetle yersiniz inşallah.sevgiler canikom

semra mutfakta dedi ki...

ooohh mis gibi kokusu geldi sanki.ellerinize sağlık.

ceyt dedi ki...

turşuyu çok severim.ancak fazla yiyemiyorum mideme dokunuyor.ellerine sağlık canım harika görünüyorlar.artık benim içinde ye turşuların olunca:)
öpüyorum kocaman sevgiler...

www.ikizanneleri.net dedi ki...

limonlu kekcim tursu yapmak icin kornison aldim. Bu oranlarla yapabiir miyim? elma sirkesi kullanabilir miyim?

limonlu kek bayilirim, kizlarim da:) ellerine saglik

haaa bu arada ebe sobeyi nasil yakaliyorsun, ebn ebelendim ama kimdi bulamadim bi daha:(( sevgiler emel,

iremlemekanlar dedi ki...

Neval hanımcım kış hazırlıgı bitmiş inanki,tebrik ederim canım şahane gözüküyor görüpte yapmamak elde degil sevgilerimlee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...