17 Haziran 2010 Perşembe

Misss Gibi Çilek Reçeli :)

Şimdi her yerde çilek var, çileğin en ihtişamlı günleri. Sütlü tatlıya, pastaya, içeceklere ve hatta salataya bile giriyor mübarek. Ben de aynı gün 2 kere çilek reçeli yaparak kutladım çilek zamanını :) İlki bahçeden; Aslıcığımın yarısını yediği, yarısını küçücük tabağa koyduğu iki avucu anca dolduran mis kokulu Osmanlı çileğinden. İkincisi marketten alınıp, diğer bir sürü meyvadan gözümüz dönüp de bir türlü yemeğe fırsat bulamadığımız iri çileklerden.

Aslında ikisinin de malzemesi aynı; Bire bir ölçü çilek ve toz şeker, miktarına göre limon suyu hepsi bu. Osmanlı çileklerim az olduğu için, limon suyunu 1 tatlı kaşığı kadar koydum, diğerine de yarım limon sıktım.
 
Yapım aşamasından kısaca bahsedersem; çilekler temizlenerek yıkanır. Derince bir tencereye alınarak üzerine aynı miktarda toz şeker ilave edilerek kısık ateşte kaynatılır. (Başından ayrılmayınız, kısa zamanda taşabiliyor.) Arada üzerinde biriken köpük delikli kepçe ile alınır. Suyu kalınlaşarak, tabağa damlatıldığında top top kalıyorsa içerisine limon suyu ilave edilerek 3-4 dakika daha kaynatılır. (Benim kaynatmam yaklaşık 35 dakika sürdü.) Kavanozlara alındıktan sonra hemen yiyecekseniz kavanozun ağzı açık olarak soğutulur. 2-3 ay sonra kullanmak üzere yaptıysanız sıcakken ağzı kapatılıp ters çevrilir.
 
İkinci bir alternatif olarak; iri çilekleri kesmektense yıkayıp temizledikten sonra blenderden geçirerek püre haline getirdim, sonraki işlem diğerindekinin tamamen aynısı. Bu da çok güzel oldu. Benim kızlarım gibi reçelin sadece suyunu yiyen çocuklar için taneleri de yedirmenin en pratik yolu :) Ayrıca ortaya çıkan lezzeti reçel olarak tüketeceğiniz gibi, tatlılar üzerinde ve dondurma sunumlarında kullanabilirsiniz. Çilek kokulu günler hepinize :)

16 yorum:

Unknown dedi ki...

Allah'ın rahmeti, bereketi sizinle olsun, gönül güneşiniz hiç solmasın, yüzünüz aydın olsun, kabriniz nur dolsun, makamınız Firdevs, dualarınız kabul olsun. Kandiliniz kutlu olsun..

Serap dedi ki...

Kokusu geldi buralara kadar, ellerinize, emeklerinize sağlık.

Saglıklımutfak dedi ki...

Elien sağlık neval cim . Hayırlı kandiller

Mimosa Café dedi ki...

hmm hakkaten mis gibi. eline sağlık.

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Ellerine sağlık Nevalcim bende iki gün önce yaptım mis gibi de kokuyor.Sevgiler..

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Bence missss gibi çilek. Oğlum çilek reçeline bayılır. Bende her sene 5 kilodan yaparım. Seneye mayıs ayında eser kalmaz:))))
Bu hafta bend eyapacağım canım.
Ellerine sağlık
Hayırlı kandiller canım

umutluhayat dedi ki...

en sevdiğim reçeldir.artık yapmanın vakti geldi

Asuman la dedi ki...

nefiss olmuş ,çilek reçelini tek geçerim..kızarmış ekmek olucak oofff şahane ellerine sağlık canım ..

daimamutfak dedi ki...

Ben bu sene yapamadım..ellerinize sağlık..çok güzel olmuş..

Betül KAVAL dedi ki...

valla taneli tanesiz. hiç farketmez. ellerine sağlık nevalcim. çok güzel görünüyor kıvamı falan.

sevgiler

ozlemhan dedi ki...

Bende yaptım çok sevdiğimden değil ama evde çeşit olsun diye.Ellerine sağlık canım.

Adsız dedi ki...

Hayirli kandiller canim.

oznurunelemekleri dedi ki...

ellerine sağlık hayatım bizim evin favori reçeli kahvaltı masasında yoksa bu gunde hiç güzel kahvaltı hazırlamamışsın olur:))) regaip kandılın kutlu olsun sevgiler

ebru dedi ki...

Sevgili Neval reçeller harika görünüyor. Ellerine sağlık. Bizim evinde en sevdiği reçeldir çilek reçeli.

Oznur (100de100 Marifet) dedi ki...

ellerinize saglik
simdi tam cilek zamani
recel yapip koyulmasi gerek

zerrin-misss dedi ki...

Bunu yapıyoruz sonra tereyağ.. ekmek üstüne sürüp sürüp mideye indiriyoruz.. Diyet mi o da ne?? :)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...