23 Kasım 2010 Salı

Mavi-Beyaz Kapılı Ülke: Tunus I

Hiç bu kadar uzun bir ara vermemiştim, daha doğrusu tembelleşmemiştim :) Kuzenim Banu'ya "Hoşgelesin Parti" yaptıktan sonra bir suskunluk, pir suskunluk. Bu arada Banu'cuğum minik Beril'ini kucağına aldı bile. Arada tatilde misafir olduğum sofralar var, daha fotoğrafların düzenlenmesi gerek.Üzerine koskoca Kurban Bayramı geldi geçti bir tebrik bile yazmaya fırsatım olmadı. Bayramda 2 mükellef bayram sofrası kuruldu, bir kare bile fotoğraf yok. (Bu arada umarım çok güzel, huzurlu, sağlıklı bir bayram geçirmişsinizdir, Allah hayırlarınızı kabul etsin.) Anlayacağınız çok tembelim ve çok çalışmam lazım çookkk... Bayram öncesinde kısa bir gezimiz oldu Tunus'a, başlıktan da anlayacağınız üzere. Geçen seneden beri merak ettiğim, ayarlamak için 2-3 ay uğraştığım, hatta tam gidecekken tur iptal edilip de bu kez başka bir turla gitmek için 1 ay daha beklediğim bir gezi oldu Tunus turu. Diyeceksiniz ki değdi mi? Ufak tefek olumsuzlukları saymazsak güzel bir gezi oldu aslında, ama tabii beklentiniz çok olarak da gitmemelisiniz Tunus'a... Öncelikle kocaman bir airbus ile seyahat ettiğimiz Türk Hava Yolları'nı tebrik etmek istiyorum. Rahat koltuklarımızda "Knight&Day" filmini seyrederek ve "Rigatoni Makarna (Kızarmış patlıcanlı ve domates soslu makarna gerçekten harika idi)- Salata-Cevizli&Armutlu Tart" tan oluşan yemeğimizi yerken 2,5 saat nasıl geçti anlamadık bile. Ayrıca uçak menüsü tüm tatil boyunca yediğimiz en lezzetli yemek oldu hemen belirteyim :) Libya ve Cezayir arasındaki dar bir alana sıkışmış olan Tunus'un 11 milyonluk nüfusu ile Bakırköy'den daha az insan yoğunluğuna sahip olduğuna inanamıyorsunuz. En geniş yeri 300 km, boydan boya ise 55o km uzunluğu ile ülkenin bir ucundan diğerine araba ile en fazla 5 saatte varabilirsiniz. Uzun yıllar Fransız egemenliğinde yaşadığından ve İtalya'nın Sicilya Adası ile çok yakın olduğundan dolayı Fransız ve İtalyan kültürünün etkisi halk üzerinde çok büyük. Arapça olan kendi anadillerinden çok Fransızca ve İtalyanca konuşuyorlar. Para birimi olan Tunus Dinarı Türk Lirası ile hemen hemen aynı değerde. Alışveriş oldukça ucuz, özellikle yiyecek içecek bizdeki fiyatlara göre çok daha hesaplı.
Başkent Tunus'a indikten sonra ilk hareket deniz kıyısındaki Nabeul kentine, yaklaşık 1 saatlik otobüs yolculuğundan sonra oradasınız. Seramik ve çömlekleri ile ünlü kentin gezilecek en önemli mekanı, büyük bir taktan girilen açık çarşısı.
Sağlı-sollu olarak her iki taraftaki dükkanların önlerindeki sergilerden çeşit çeşit ve rengarenk tabak, çömlek, duvar seramiği vs.. almanız mümkün, tabii aralarından seçim yapabilirseniz... Bölgeye özgü fazla derin olmayan, yüksekçe kapaklı servis tabaklarına tajin adı veriliyor. Sıcak yemek veya kuskus genelde bu kap içerisinde servis ediliyor.
Turistik açıdan çok önem taşıyan bir diğer kenti Nabeul'dan daha büyük ve merkezi olan Hammamet. Otellerin çoğu bu kentte zaten. Kentin hemen deniz kıyısındaki merkezinde inşa edilmiş kalesi Osmanlı Dönemi'nden kalma.
Tunus'da kentlerin tarihi dokusunu ve geleneksel yaşamını "Medina" (Etrafı surlarla çevrili kent, medeniyet, medeni anlamında) adı verilen çarşılarda doyasıya yaşayabilirsiniz. Surların içerisinde cami, medrese, ev ve çoğunlukla alışveriş dükkanları olan Hammamet'in Medinası öyle büyük ki, tüm Tunus hediyelik alışverişinizi bile buradan tamamlayabilirsiniz.
Tunus'a gittiğinizde en akılda kalıcı olan mavi kapılı beyaz evler ve dar sokaklar. Ülke çok fazla gelişmiş sayılmaz, Türkiye'nin 80'lerdeki haline benziyor aslında. Ancak temizlik açısından çok temiz olduğunu söyleyebilirim. Bakımsız veya boyasız tek bir bina yok, sokaklar çok dar ancak atılmış tek bir çöp yok, temizlik konusundan devletin sıkı bir kontrolü var.
Her evin öylesine ince işlenmiş ahşap veya demir kapıları var ki bütün kapıları fotoğraflamak, tüm kapıların tokmaklarını çalmak geliyor içinizden. Kendinizi ansızın "Ali Baba ve Kırk Haramiler" veya "Alaadin'in Sihirli Lambası" filminin atmosferi içerisinde bulabilirsiniz :)
Hamamet kentinin merkezi olan ve Eski Hammamet olarak bilinen bölgesinden başka Hammamet kentine 20 dakika uzaklıkta bulunan yeni yerleşim Yasmine turistik açıdan büyük önem taşıyor. Tüm yabancı ülkelerin büyük otelleri bu bölgede. Tunus turistik açıdan önem kazanmaya başlayınca bilinçli olarak bu alanlar turizm için seçilmiş. Ancak Tunus'ta 5 yıldızlı otelden bile beklentiniz fazla olmamalı, en azından Türkiye'deki oteller kadar. Otel ve odalar büyük ve temiz, ancak çok konforlu sayılmaz.
Yollar geniş, ferah, araç trafiği az, yani tam yaşanacak yer :) Her yerde Hurma ağaçları, dev palmiyeler, çit bitkisi olarak kullanılan kaynana dilleri, 4 mevsim çiçekte olan zakkum ve kauçuk ağaçları gözünüze bayram ettirebilir.
Ülkenin ulusal kahramanı Habib Bourgiba, yakın zamanda Fransız sömürgesinden kurtararak ülkeye cumhuriyet kazandırmış, o yüzden halk tarafından çok seviliyor. Tunus'un pek çok caddesine Bourgiba'nın adı verilmiş. Ülkede Türkiye ve Türkler de çok seviliyor, hatta özel bir ilgi gösteriliyor diyebilirim. Bayrakları bile bu sevgiyi yansıtacak şekilde Türk Bayrağı'na çok benzer biçimde özellikle seçilmiş.
Başkent Tunus'un modern yüzü olan Habib Bourgiba Bulvarı Fransızlar'dan kalma oldukça geniş bir cadde. Paris'in simgesi haline gelmiş meşhur sokak kafeleri tarzı, burada da kendini gösteriyor, kendinizi birden ünlü Chams-Elysee Bulvarı'nda zannedebilirsiniz.

Başkent Tunus'un medinasına gezinti için başlangıç noktası Fransız Kapısı olarak da bilinen Bab-ı Bahr (Deniz Kapısı) ideal bir nokta. Bu anıtsal kemer aslında Fransızlar dış surları yıkmadan önce eski kentin doğu kapısıymış.

Nasıl fotoğraf çok tanıdık geldi değil mi? Bizim Mahmutpaşa-Kapalı Çarşımıza ne kadar da benziyor. Başkent Tunus'un medinasında daracık sokaklardan ilerleyerek seramikler, takılar, dövülmüş bakır eşyalar, başta deve figürü olmak üzere zeytin ağacından oyulmuş ahşap kaplar ve biblolar, fesler, pashmina adı verilen şallar, baharatlar ve deri terlikler seçebilirsiniz, ya da kendinizi bu güzel manzaranın içerisinde kaybedebilirsiniz.
Ülkenin hemen her yerinde bulabileceğiniz diğer bir güzellik de "çöl gülü". Çöllerdeki kumların, yeraltı suları ile birleşmesi ile oluşan kalsiyum fosfat güle benzeyen bir kristal oluşturuyor.
Kuş kafesleri... Hemen her yerde göze çarpan 10 cm. den 200 cm. e kadar olan boyutlardaki kuş kafesleri Tunus'un simgesi olmuş durumda. Arap mimarisini en ince kıvrımlarına kadar yansıtan kafeslerin seramik olanları sembolik olarak satılmakta, tel ve ahşaptan yapılanlar ise gerçek anlamı ile kullanılıyor.

Çarşıyı dolaşmaktan yorulup bitap düşerseniz geleneksel, küçük bir çarşı kahvehanesi olan M'Rabet'te bir yorgunluk kahvesi içerbilirsiniz. Turkish coffee denildiğinde birşey anlamıyorlar, Arabic coffee ise Türk kahvesine en yakın lezzet. Biraz daha iri tanecikli ve bal gibi şekerli olan kahveyi şekersiz isteyip arzuya göre sonradan şeker eklemenizi tavsiye ederim.
Tunus medinası içlerine dalıp, dar sokaklardan ilerlediğinizde karşınıza çıkan Zeytin Cami (Ez-Zitouna) ülkede Müslüman olmayanların da girebildiği tek cami, ancak yine de herkes için başı örtmek şart. Camiler, normal namaz vakitleri haricinde kapalı, sadece günde beş kez kapılar açılıyor, bu zamanlar haricinde ziyaret yasak, böyle garip bir tutum da var.
Tunus'un en büyük kültürel miraslarından biri de dünyanın en büyük mozaik müzesi olan Bardo Müzesi'ne sahip olması Toplam 4700 metrekarelik mozik barındıran müzedeki mozaikler Eski Romalı zenginlerin günlük yaşamlarının yanısıra, insanlığın doğuşu, İslamiyet ve Hıristiyanlık dönemlerine ait pekçok tema tasvir edilmiştir. 3. yüzyıla ait olan "Deniz Tanrısı Neptün ve 56 Madalyon" mozaiği, başka bir örneği olmadığı söylenen şair Virgilius'un tek portresi, ilk olarak ayna kullanımını tasvir eden mozaik ve Hıristiyan inancının ilk örneklerinden olan yere oyulmuş vaftiz çukurları başka yerde görülmesi imkansız tarihi değerlerden.
Başkent Tunus'a 10 km. uzaklıkta olan, antik dünyanın en muhteşem şehirlerinden biri olan Kartaca kentinin kalıntıları gezilecek önemli yerlerden. Efsanevi kahraman Kral Hannibal ile özdeşleşen 3000 yıllık tarihi kentin kalıntıları Unesco'nun Dünya Mirası listesinde yer almakta. Çok fazla korunamamış bu antik kentten geriye Byrsa Tepesi'ndeki kazı alanı, Antonine Hamamları, içinde kral mezarları bulunan villalar, meşhur limanı ve tiyatro kalıntıları kalmış durumda, yine ziyaretçisi çok.
Tunus'ta ne yenir, ne içilir, otantik ne hediye seçilir, turistlerin en çok uğradıkları turistik merkezler nereleridir diye merak ediyorsanız, o da arkası yarın :))

11 yorum:

Gülcan dedi ki...

RESİMLERE BAKMASI BİLE HARİKA ÇOK GÜZEL YERLERMİŞ SEVGİLER.

umutluhayat dedi ki...

görümcemlerde bu bayram tunusa gittiler çok beğenmişler.bende resimlerinizle ve anlatımlarınızla gitmiş kadar oldum.otantik bir ülkeye benziyor.çok güzel gezmişsiniz.sevgiler.

aslı dedi ki...

ay çok güzel. kuş kafeslerine özellikle bayıldım. yarını bekliyorum

ARZU - ENGÜZELTATLAR dedi ki...

Ne güzel bir gezi olmuş Neval abla. Resimler süper. Gezi meraklısı biri olarak çok beğendim resimleri ve anlatımını. Geçmiş bayramın mübarek olsun bu arada. Bakalım daha neler yazıcaksın tunus'la ilgili. Sevgiler...

ozlemhan dedi ki...

Canım benim geçmiş bayramın mübarek olsun.Nolur sen her ülkeye git bence ayrıca gezi bloğu aç çok güzel ve detaylı anlatmışsın bayıldım.

YeMeK vAkTi dedi ki...

Gerçekten özlettin kendini..Ama güzel resimlerler ve iyi bir zaman dilimi geçirdiğini gördünce iyi etmişsin dedim içimden :)

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Kapı fotoğraflarına ve kuş kafeslerine bayılırım Neval'cim, çok güzeller.. Senin de geçmiş bayramın kutlu olsun..

Unknown dedi ki...

Ohhh Neval Hanım sefanız olsun ne güzel gelmiştir.
Bu arada geçmiş de olsa yine de hayırlı bayramlar

Tümay Öztürk dedi ki...

Çok beklentimiz olmasa da Tunuz için yine de fotoğraflar güzel. Ama en öenmlisi yemekler di mi? Onlar güzel olsun:)

Gönülünce dedi ki...

Bol resimli harika anlatımlı yazına bayıldım...Oralara gitmiş kadar zevk aldım...Yüreğine sağlık canım...Arkası yarını merakla bekliyorum...

Sevgiler...

hilal dedi ki...

çok güzel resimler, ne güzel kıştan önce bir güzel dinlenmişsindir canım..hangi turla gittiniz, tavsiye edermisin tur şirketini

sevgiler

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...