24 Şubat 2011 Perşembe

Ayşe Zülal'in Mevlüt Kurabiyeleri ve Mercimekli Börek

Ayşe Zülal'in bebek mevlüdünde gelenlere ikram etmek üzere Arzu'cuğumun evine giderek, kızkardeşleri ile birlikte imece usulü yaptığımız kurabiyeler. Nasıl olmuş :) Yaklaşık 60 kurabiyenin pişirilmesi, şeker hamuru ile kaplanması, süslenmesi 3 saat, kızların marifetli ellerinden nefis bir sofraya oturup yenilip içilmesi yaklaşık 1 saat sürdü :)


Sonradan aldığım haberlere göre gelen konuklardan bebek bekleyen ve nişanlı olanlardan ayrı bir ilgi gören kurabiyeler beğenilmiş :) Ayşe Zülal'in şansı bol, bahtı açık olsun...
 



Arzu, Sema ve Berrak harika lezzetler hazırlamışlardı ama kahvaltıdan beri bir şey yemediğimiz için masaya öyle bir oturduk ki, çekebildiğim sadece bu iki fotoğraf karesi oldu :) Berrak'ın pandispanyasını ve kremasını kendisinin yaptığı frambuazlı pasta da çok güzeldi, ancak sofranın yıldızı mercimekli börekti. Koca tepsiden geriye birşey kalmadı inanın, o derece yani :)
 
Malzemeler:

- 4 adet hazır yufka
- 1 su bardağı maden suyu
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 adet yumurta

İç Harcı İçin:

- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1 yemek kaşığı salça
- 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ - tuz, karabiber ve istenilen beharatlar

Yapılışı: 1 su bardağı mercimek yıkanarak küçük bir tencereye alınır. Mercimeklerin üzerini 2 parmak geçecek kadar su ekleyerek mercimekler hafif diri kalacak şekilde haşlanır. Haşlanan mercimekler süzgece alınarak suyu iyice süzdürülür. Minik küpler halinde doğranmış kuru soğan tavaya alınarak sıvı yağ ile birlikte, soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Salça da eklenerek bir müddet daha çevrilir. Tuz ve karabiber ilave edilerek ocağın altı kapatılır.
 
Bu arada ayrı bir kapta sırası ile yumurta, sıvıyağ ve soda çırparak karıştırılır. Fırın tepsisinin tabanı yağlanarak 1 yufka hafif büzüştürülerek tepsiye serilir. (yufkanın kenarları tepsinin kenarlarından 4-5 cm. dışarı taşacak şekilde) 4-5 yemek kaşığı sos ile yufkanın üzeri ıslatılır. İkinci yufka irice 3-4 parçaya bölünerek hafif büzüştürülüp diğerinin üzerine yerleştirilir. Aynı şekilde sosla ıslatılarak mercimekli malzeme tüm tepsiye yayılır. Üçüncü yufka da iri parçalara bölünerek tepsiye yerleştirilir ve üzerine yine sostan dökülür. Dördüncü yufka en alttaki yufka gibi bütün olarak, ancak dışarı sarkıtılmadan yerleştirilir. Kenarlardan sarkan yufkalar içeri doğru katlanarak kalan sosun tamamı yedirilir. Börek fırına verilmeden kesilerek1 saat kadar oda sıcaklığında bekletilir. Önceden ısınmış 180 dereceye ayarlanmış fırında üzeri hafif kızarıncaya kadar 30-40 dakika pişirilir...

13 yorum:

aslı dedi ki...

Kurabiyeler çok şık :)

MÜJDE dedi ki...

Ellerinize, emeğinize sağlık. Her ikiside çok leziz ve iştah açıcı olmuş.

mutfagabuyrun dedi ki...

kurabiyeler çok şeker olmuş arkadaşım.böreklerede ayrıca bayıldım.ellerine sağlık canım.öpüyorum.

Tümay Öztürk dedi ki...

Bu akşamda bizde de yemeği var. Çok severim ben mercimekli böreği. Bu tarifi de yapacağım. Ellerine sağlık Neval anlacım. Kurabiyelere zaten diycek birşey yok hepsi harika:)

Sevil Şahin dedi ki...

Nevalim bu ne güzel bir kurabiyeler bayıldım bayıldım bana ne bende doğurcam bebiş bana da yapıcan bak bi yapma seni tüm blog alemine şikayet ederim hehehe :)
tatlım ellerine sağlık bayıldım
tadan herkese afiyet bal olsun
börekte nefis olmuş
sevgilerimle

lezzet sarayı dedi ki...

ay çok şeker olmuşlar ellerinize sağlık hepinizin.

mehtap kuzucu dedi ki...

kurabiyeler ve börek çok güzel görünüyor,elinize sağlık..sevgiler

muazzez tanerinesi dedi ki...

Sitenizi tarif ararken buldum, iyiki bulmuşum:) afiyetle kalın

Gulos dedi ki...

Eline sağlık çok güzel olmuş canım.
Sevgilerimle.

Nehir Butik Pasta dedi ki...

oo kurabiyeler çok güzel olmuş ellerine sağlık arkadaşım
mercimekli böreği çok merak ettim,deneyeceğim
sevgiler

ebru dedi ki...

Sevgili Neval kurabiyeler harika olmuş. Mercimekli böreği zaten çok severim. Ellerinize sağlık.

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Becerikli arkadaşım çooook güzel olmuş.
Ellerinize sağlık canım

Sevgiler

aslı dedi ki...

bayılırım mercimekli böreğe :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...