Mantı deyince, çoğunlukla gözümüzün önüne bol sarımsaklı yoğurtlu, üzerine salçalı soslu, şu mükemmel lezzet gelir. Ama bir de "Kulaklı Mantı" var, çoğumuzun bildiği ismi ile "Sinop Mantı". Bu mantıda yoğurt ve salça sos yok, onun yerine içi pişmiş kavurmalı daha iri mantı üzerinde, bol ceviz ve mis gibi tereyağ var. Aynı sofrada, Zuzu'mun mafifetli anneciği bir tabak kulaklıyı yoğurtlayarak bizlere sundu, ama herkesin aklı inanın cevizlisinde kaldı. Benden size tavsiye; anlatmakla anlaşılamayacak bu lezzeti muhakkak bir deneyin, ne demek istediğimi o zaman anlayacaksınız :)
- 1 adet yumurta
- su
- tuz (miktarı size kalmış ancak yaklaşık 1 tatlı kaşığı)
- 1 su bardağı ceviz içi
- 250 gr. kavurma
Un ve tuz birlikte karıştırılarak havuz şeklinde açılır. Orta kısma yumurta kırılarak, azar azar su ilavesi ile poğaça hamurundan biraz daha sert bir kıvamda hamur yoğrularak hazırlanır. Elde edilen hamur 2 bezeye ayrılarak üzeri örtülür ve yarım saat kadar dinlenmeye bırakılır.
Dinlenen hamur bezeleri, unlanmış zemin üzerinde oklava ile açılır. 3-4 cm.'lik kareler halinde kesilir. Herbir karenin ortasına fındık büyüklüğünde kavurma eklenerek muska şeklinde kapatılır. (Hazırlanan mantıların birbirine yapışmaması için üst üste gelmemesine dikkat edilmelidir.)
Kulaklı mantılar, derince bir tencerede kaynatılan tuzlu suya atılarak 15 dakaika kadar pişirilerek kevgirle servis tabağına alınır. Üzerine ceviz içi serpiştirilerek eritilmiş tereyağı gezdirilir. Sıcak sıcak servis edilir, afiyetle, neşeli sofralarda yenilir :)
9 yorum:
canım ben geldim
mmmm
ellerine sağlk
:))
Nefis görünüyor canım. Hiç denemedim ama ne kadar güzel olduğu fotoğrafından belli. Ellerine sağlık. Sevgiler...
kavurmalı mantı ilk kez gördüm.. Yörelerimizin ne enteresan yemekleri var. değişikolmuş. ellerine sağlık
bizim memlekette de böyle yapılıyor canım ,eline sağlık canım çekti şimdi :)
Okurken bile ağzım sulandı, ellerinize sağlık.
offf çok ama çok güzel görünüyor :) ellerinize sağlık. Sunay
harika
canım merhabalar güzel bir hafta olsun hepimize. kulaklı mantıyı bizde biliriz gerçe biz çerkez mantısı olarak biliriz babamın öğretmenliği esnasında çerkezlerin yanında kaldıklarında annem onlardan öğrenmiş. patatesli veya kıymalı yapar, üzerine de böyle sos gezdiririz. eline sağlık, bu lezzeti terar hatırlattığın iyi oldu..
harika görünüyor cidden insanın ağzını sulandırıyor ellerinize sağlık
Yorum Gönder