21 Kasım 2012 Çarşamba

Fransız Usulü Balık Çorbası (Bouil A Baisse)


EKS Mutfak Akademisi'nde Emsan'la Yemek Günlüğü Etkinliği'nde pişirdiğimiz ve çok beğendiğim çorba tarifini sizlerle paylaşmak istedim. İçi iri parçalı olan çorba her zaman içtiğimiz pürüzsüz çorbalara pek benzemiyor ama, hem tadı, hem de besleyiciliği ile ez az haftada bir sofralarıma gelmeli bence.

Malzemeler: (4 Kişi İçin)

- yarım su bardağı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı safran
- 1 adet fileto balık
- 1 adet soğan (ince kıyılmış)
- 1 adet pırasa (ince kıyılmış)
- 1 sap kereviz (ince kıyılmış)
- 2 adet domates (soyulmuş ve küp doğranmış)
- 2 diş sarımsak (ince kıyılmış)
- 1 adet defne yaprağı
- ½ adet portakal kabuğu (kurutulmuş)
- 4 bardak sıcak su
- kuru ekmek (kruton)
- tuz, karabiber

Yapılışı: Zeytinyağından 2 yemek kaşığı ayrılarak tuz, karabiber ve safran ile iyice karıştırılır. Küp küp doğranmış fileto balık parçaları (biz bir parça mezgit, bir parça somon balığı kullandık) bu karışım ile harmanlanır. Çorbayı yapacağımız tencereye ısıtılarak 2 yemek kaşığı zeytinyağı eklenir. Sırası ile soğan, pırasa, kereviz, domates, sarımsak, defne yaprağı ve portakal kabuğu ekleyerek iyice sotelenir. Sıcak suyu tencereye alındıktan 2-3 dakika sonra marine edilmiş balıklar da tencereye alınarak 7 dakika kadar kaynatılır. Servis için biz çorbayı kaselere aktardık, ancak şefimiz bu çorbanın orjinal servis şeklini şöyle tarif etti; Balıklar bir kaseye alınır. Ayrı bir tabağa kuru ekmekler (kruton) dizilerek üzerlerine yemeğin suyundan bolca dökülür. Maydanozla süslenerek her iki tabağı birlikte servis edilir.

2 yorum:

BAL ANNE dedi ki...

ne kadar ilginç bir tarif..... ellerine sağlık...

fuat gencal dedi ki...

Hayırlı akşamlar, uzun zamandır devam eden meşguliyetim dolayısı ile siz değerli blog arkadaşlarımı ziyaret edemedim. Ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

Saygılarımla..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...