Mercimek köftesine bayılırım, sonradan her ne kadar midemi rahatsız edeceğini bilsem de yemekten asla vazgeçemem. Blogumda birkaç kez menüler içerisinde fotoğraflamışsam da, aradım ki tarifini vermemişim. “Fotoğrafı var, tarifi yok!” diyenlere işte mercimek köftesi…
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 2 su bardağı ince bulgur
- 5 su bardağı su
- 1 adet irice soğan
- yarım demet taze soğan
- yarım demet maydanoz
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- tuz, karabiber, kimyon
Yapılışı: Kırmızı mercimek yıkanarak 5 su bardağı su ile, mercimekler ezilip hafif sulu bir karışım olana dek kaynatılır. Üzerine ince bulgur eklenerek karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılarak 35-40 dakika bekletilir. Bu arada kuru soğanlar yemeklik olarak doğranarak zeytinyağı ile pembeleşene kadar tavada çevrilir. İnce ince doğranan yeşil soğanlar, biber ve domates salçası da yanına ilave edilerek 1-2 dakika daha kavrulur. Maydanozlar iyice yıkanıp ince ince doğranarak, salçalı soğanlarla beraber mercimek-bulgur karışımına eklenir, tuz, limon ve baharatları da ilave edilerek, tüm malzemeler özdeşleşene kadar 10 dakika yoğrulur. (Karışım cıvık olursa içerisine biraz daha bulgur ekleyebilirsiniz.) Harçtan küçük parçalar alınarak köfte şekli verilir. Arzu edilirse marul üzerinde servis edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder