24 Ocak 2013 Perşembe

Domates Soslu Köfteli Spagetti

 
Çocuklar çoğu yemeğe burun bükerler ama, hangi çocuk köfte veya makarnaya hayır diyebilir ki? En azından bizim evde böyle bir olay hiç yaşanmadı :) Sıcak sıcak gelen spagettiyi yemek için çatala takıp büyük bir sabırsızlıkla üfleye üfleye soğutmaya çalışmaları ve afiyetle yemeleri, sonra da "Bunu haftada bir yapsana anne!" demeleri harcanan tüm emeklere değer.
 
Malzemeler:

Makarna için:
 
- yarım paket spagetti makarna
- 8 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet tavuk bulyon
- 1 tatlı kaşığı tuz


Köfte Harcı İçin:

- 250 gr kıyma
- 1 adet orta boy soğan
- 1 dilim bayat ekmek
- 1 adet yumurta
- 6-8 dal ince kıyılmış maydanoz
- tuz, karabiber, kimyon, köfte baharı
- 1 çay bardağı sıvıyağ (kızartmak için)

Domates Sos İçin:

- 4 adet büyük boy domates
- 1 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- tuz, karabiber
 
Yapılışı: 8 bardak su derince bir tencereye alınarak kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladığında zeytinyağı, tavuk bulyon, tuz ve spagetti makarna ilave edilerek karıştırılır. Makarna, 8-10 dakika kadar haşlandıktan sonra ocağın altı kapatılarak kevgirde suyu süzülür. Köfte hazırlamak için kıyma, ince rendelenmiş soğan, ıslatılıp sıkılmış ekmek, yumurta, ince kıyılmış maydanoz ve baharatlar bir karıştırma kabına alınır. Tüm malzeme kaynaşana kadar iyice yoğrulur. (Köftenin lezzetli olması kıymanın ne kadar yoğrulduğuna ve ne kadar dinlediğine bağlıdır.) Hazırlanan köfte harcından ceviz iriliğinde parçalar koparılarak elde yuvarlanır. Bir tavada sıvıyağ kızdırlarak köfteler kızarıncaya kadar pişirilir. (Philips Airfryer'de 160 derecede 12 dakikada pişiriyorum, o zaman kızartmak için hiç yağ kullanmıyorum.) Ayrı bir sos tenceresinde rendelenmiş domatesler, ince dilimlenmiş sarımsak, zeytinyağında kavrulur. Domatesler suyunu çektiğinde tuz ve kızarmış köfteler ilave edilerek 1-2 dakika kadar birlikte çevrilir ve ocağın altı kapatılır. Servis tabağına önce spagetti makarna, bunun üzerine de domates soslu köfteler konulur. Üzerine çok ince kıyılmış maydanoz ve irice rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirilerek sıcak sıcak servis edilir.


4 yorum:

Unknown dedi ki...

Bende makarnaya hic hayir demem :))) Harika gorunuyor canim... Ellerine saglik...

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Güzel yapılan her lezzete evet derim ellerine sağlık Nevalciğim kuzucuklarada afiyet olsun...

Nurşen Aksoy dedi ki...

Tam afacanlara göre bir lezzet olmuş,tabiibuarada bende yok demem..Ellerinize sağlık,nefis görünüyor..sevgiler..

Saglıklı O! dedi ki...

Off off off.. "Sphagetti with balls" adiyla yurt disinda da kalplerde taht kurmus olan bu yiyecegi bu kadar guzel pisirmeniz.. Ellerinize saglik denecek bir sey yok :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...