7 Ocak 2013 Pazartesi

Milföylü&Yufkalı Börek

 

Geldi gelecek derken kar dışarıda tipi şeklinde yağıyor. Arada bir dışarıya göz atıp "akşama nasıl eve döneceğim acaba?" diye kara kara düşünüp, bir yandan soğuk algınlığı ile uğraşıp, boğazımı sıcak tutacak şeyler içiyor, bir yandan da yazacaklarımı toparlıyorum. Kar güzel, ama sıcacık evlerinde keyif yapanlar ve bir de "böyle giderse yarın okul olmaz" diyen okul çocukları için güzel. Allah kazadan beladan korusun, dışarıda olanlara yardım etsin inşallah...


Gelelim Milföylü&Yufkalı Börek tarifine. Bu tarifi ilk duyduğumda "milföy ve yufka beraber mi, nasıl olur acaba?" diye düşünmeden edememiştim. Ama pişirdikten sonra bir tepsi börek aynı gün bitince ve herkes de çok beğenince yazmak şart oldu. Milföy ve yufkaların ayrı ayrı ayırd edilemediği, kıyır kıyır, Arnavut Böreğine benzer bir lezzet ortaya çıktı. Dilimlerken de üçgen olarak dilimlediğim için ilk etapta "Ooo Arnavut Böreği yapmışşsın!" tepkileri aldım. o halde buyrun Yalancı Arnavut Böreği'ne :)

Malzemeler:

- 8 yaprak milföy hamuru
- 2 adet yufka
- 1 şişe soda
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 çay bardağı süt

İç Harcı İçin:

- 250 gr. beyaz peynir
- ½ demet maydanoz

Yapılışı: 4 adet milföy hamuru buzluktan çıkarılarak oda sıcaklığına gelene kadar bekletilir. Oda sıcaklığına ulaşıp, yumuşayan milföylerden 4 tanesi 1 parmak ara ile kare oluşturacak şekilde unlanmış bir zemine konulur. Üzerlerine de un serpiştirilerek bir merdane yardımı ile tek parça olacak şekilde açılır. Açılan ve inceltilen milföy hamuru yağlanmış fırın tepsisine serilir. Üzerine yufkanın bir tanesi, kenarları dışarı taşacak şekilde bütün halde konulur. Bunun üzerine beyaz peynir ve ince doğranmış maydanoz harmanlanarak tepsiye yayılır. Diğer yufka ise elle parçalara ayrılarak tepsiye eşit olarak dağıtılır.  Bütün halde konulan yufkanın sarkan perçaları da üzerine kapatılır. Kalan diğer 4 milföye de aynı esnetilme işlemi yapılarak tepsiye serilir ve istediğiniz büyüklükte dilimlenir. Üzeri için; soda, yumurta, sıvıyağ ve süt  karıştırma kabında iyice karıştırılarak dilimlenmiş böreğin üzerine dökülür. 180 dereceye ayarlı fırında üzeri kızaran kadar yaklaşık 20 dakika kadar pişirilir.

2 yorum:

Nilgün Komar dedi ki...

kar kış burada da başladı (üsküdar) :) börek de enfes görünüyor

keyiflisofram dedi ki...

Kar kış, mis gibi börek yanında da sıcacık çay ellerine sağlık çok severim bu böreği...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...