25 Şubat 2013 Pazartesi

Riso Nero Risotto (Siyah Pirinçli Risotto)


Biraz sis var ama olsun, güneş açmaya başladı ya, havalar da ısınmaya başladı, herşey daha iyi olcak mı ne :) Her şey güzel derken sizlere siyah pirinçten yapılan risotto tarifi vermek istiyorum bugün. Görüntüsü ilk etapta size tuhaf, hatta biraz itici gelebilir. Ne yalan söyleyeyim; ben de bu risottoyu yapmaya çok istekli başlamadım. Hem biraz geç pişen, hem de daha fazla su isteyen bir pirinç çeşidi olması da, başarısız olur muyum acaba diye kafamı kurcaladı. Ama ortaya çıkan sonuç beni utandırdı ve kendi kendime ön yargıları kapının dışında bırak sözünü bir kez daha kanıtladı. Gerçekten misafirlerinizi şaşırtmak ve çok lezzetli bir ikramda bulunmak istiyorsanız bu tarifi bir deneyin der Limonlu Kek :)

Malzemeler:

- 500 gr. siyah pirinç
- 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 150 gr tereyağı
- 4-5 su bardağı sebze veya tavuk suyu
- 1 adet küçük boy soğan
- 150 gr. toz parmesan peyniri
- 1 yemek kaşığı krema
- tuz, karabiber

Fırınlanmış Çeri Domatesler İçin:

- 100 gr. çeri domates
- 3 dal taze kekik
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı deniz tuzu

Yapılışı: Çok minik (sıçan dişi) doğranan soğanlar orta ateşte zeytinyağda  kavrulur. Soğanlar altın sarısı renk aldığında siyah pirinç (kesinlikle pirinç yıkanmayacak) de ilave edilerek 3-4 dakika daha kavrulur. Sıcak sebze veya tavuk suyundan birer kepçe ekleyerek pirincin suyu çekmesi beklenir. Pirinç suyunu çektikçe üzerine su eklemeye ve karıştırmaya devam edilir. Yaklaşık 1 saat sonrasında  pirinçler pişmiş kıvama gelince, hafif sulu olan risottoya tereyağı ve parmesan peyniri ilave edilerek servis tabağına alınır. Üzerine krema ve fırınlanmış çeri domatesler konularak servis edilir.
 
Fırınlanmış çeri domatesleri yapmak için; gerekli tüm malzemeler bir fırın kabına konularak 180 dereceye ayarlı fırında 8-9 dakika, domateslerin kabukları hafif çatlayana ve yumuşayana dek fırınlanır.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Rengi harika ya... Bu kadar siyah pirinc Turkiyede hic gormemistim... Ellerine saglik canim...

Nurşen Aksoy dedi ki...

Bayılırız evce..risottoya..Siyah pirinçlisini hiç denememiştimm..merak ettim simdi,pişrmem lazımm..ellerine sağlık canımm.sevgiler..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...