Herşey kuzenimin bana çaya gelmesi ile başladı. Elinde koca bir tabak dolusu poğaça, nedir bunlar dedim 3-2-1 poğaça dedi. Aman o da neymiş acaba deyince; "Aaa senin haberin yok mu, yapmayan kalmadı, nasıl görmedin?" diye de azarladı. Üzerinize afiyet, bir oturabilsem, diğer blogları da şöyle ziyaret edebilsem, biraz ufkum açılsa ne iyi olur ama, şikayetim bir türlü yetmeyen bu zaman darlığı işte :) Neyse sadede gelirsek o gün yiyip, sonrasında kaç kere yaptımı söylersem ve her yiyen tarifini aldı desem size lezzeti hakkında bir fikir verir herhalde. Aslında 3-2-1 pağaçasına bir de 0 eklemek istiyorum, çünkü poğaçaların içine, olmazsa üzerine mutlaka sürdüğümüz yumurta bu poğaçada hiç kullanılmıyor. Ben hamuruna dereotu da ilave ettim, ortaya çıkan lezzetten çok memnun kaldım. Bu kadar övgüye, hala denemediyseniz bir kez deneyin bari :)
Malzemeler:
- 3 adet kabartma tozu
- 2 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- aldığı kadar un (Yaklaşık 4-5 su bardağı gidiyor)
- yarım bağ dereotu
- 1 kase galeta unu
- 1 tatlı kaşığı tuz
İç Harcı İçin:
- 3 adet orta boy patates
- 1 adet orta boy soğan
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- tuz, karabiber
Yapılışı: Öncelikle iç harcı hazırlamak için patatesler haşlanarak püre haline getirilir. İnce ince doğranmış soğanlar büyükçe bir tavaya alınarak sotelenir. Soğanlar altın rengini almaya başladığında püre haline gelmiş patates ve arzu edilen baharatlar da ilave edilerek 2-3 dakika beraberce sotelenerek soğumaya bırakılır. Bu arada dere otu yıkanıp ince ince doğranır. Galeta unu hariç tüm malzemeler yoğurma kabı içerisine alınarak yoğrulur. (Unu azar azar eklemeyi ihmal etmeyin) Normal poğaça hamuruna göre biraz daha yumuşak, ancak ele yapışmayan bir hamur elde edildiğinde, 20 dakika kadar hamur dinlendirilir. Dinlenmiş hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak avuç içerisinde açılır. Hamurun orta kısmına hazırlanan harçten bir tatlı kaşığı kadar konulupüst kısmı büzülür ve tekrar elde yuvarlanır. Yuvarlanmış hamur topları bir kase içersine konmuş galeta ununda yuvarlanarak her tarafı galeta ununa bulanır. Önceden ısıtılmış, 180 dereceye ayarlı fırında 15 dakika kadar pişirilir. (Başından fazla ayrılmayın, ara-ara kontrol etmenizi tavsiye ediyorum, çabuk kavrulabiliyor.)
3 yorum:
Aslında haklısınız, yumrta girmediği için 0 da eklenebilir, hiç düşünmemiştim :) Bu poğaçalardan daha önce yapmıştım çok da güzeldi, ellerinize sağlık Neval Hanım
Gülşen
Sevgili Neval gerçekten bu poğaçaları yapmayan kalmadı. Denemek farz oldu. Ellerine sağlık.
duydum ama denemedim hemen not ediyorum muhakkak deneyeceğim ellerinize sağlık
Yorum Gönder