27 Mart 2013 Çarşamba

Rudolph Van Veen Reçetesi İle Yumuşacık Poğaça


Hollandalı ünlü şef Rudolph Van Veen'in İstanbul'daki buluşmasında bizler için yaptığı iki tarif vardı. Daha doğru söylemek gerekirse, bir reçete ile tatlı ve tuzlu iki farklı lezzet hazırlamıştı. Bu öyle bir reçete ki; daha önce böylesine yumuşacık ve lezzetli bir poğaça yemedim diyebilirim. Üstelik pizzadan, poğaçaya tatlı veya tuzlu olsun, hemen hemen her hamur işinizde rahatlıkla kullanabileceğiniz süper bir şey... Deneyin, deneyin, deneyin diyorum, başka bir şey demiyorum :)


 Malzemeler:

- 285 gr. un
- 170 gr tereyağı (soğuk)
- 130 gr krem peynir
- 3 yemek kaşığı soğuk su
- 1 ½ yemek kaşığı sirke
- 1 paket kabartma tozu
- tuz

Yapılışı: Tüm malzemeler, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğrularak steç filme sarılır. Elde edilen hamur yaklaşık yarım saat buzdolabında bekletilerek sonrasında bir merdane yardımı ile açılır. Açılan hamurdan bir kalıp veya bardak ile yuvarlaklar çıkartılır. Arzu edilen bir iç harç hazırlanarak yuvarlakların ortasına yerleştirilir. Yuvarlak parçanın bir kenarı yarım ay oluşturacak şekilde üzerine kapatılarak kenarları bastırılır. Üzerine yumurta sarısı sürülerek 200 dereceye ayarlı fırında yaklaşık 20 dakika pişirilir.

Rudolph Van Veen o gün bize, kendisi gibi şef olan Mesut Aşkar ve Gabriele Sponza'nın hazırladıkları harçlarla poğaçalar hazırladı. Poğaçaları yaparken kullanacağınız iç harçları tamamen kendi isteğiniz doğrultusunda hazırlayabilirsiniz. Ancak iki değerli şefin hazırladığı bu lezzetli harçların da tarifini vermezsem kendimi çok suçlu hissederim :)

Yabani Ege Otlu Harç (Maksut Aşkar Reçetesi İle):

- 1 kg. Ege otları ( turpotu, hardalotu, akkız, ısırganotu, ıspanak)
- 1 adet küp küp doğranmış kuru soğan
- 100 gr. beyaz peynir
- 100 gr. krem peynir
- 50 gr. çam fıstığı
- 50 gr. kavrulmuş susam
- 100 ml. sızma zeytinyağı
- ½ limonun suyu
- 1 yemek kaşığı doğranmış dereotu
- tuz, karabiber, kimyon, tarçın, kişniş, toz şeker (hepsinden birer tutam)

Yapılışı: Ege otları iyice yıkanarak suyu süzdürülür. Küp küp doğranmış soğan, zeytinyağında sotelendikten sonra üzerine baharatları ilave edilerek harmanlanır. Otlar da ilave edildikten sonra sotelemeye devam edilir. (Fırına girince de pişmeye devam edeceğinden, karışım çok pişirilmemelidir.) Son olarak limon suyu ve şeker de ilave edilerek ocağın altı kapatılıp dinlenmeye bırakılır. Sotelenen otlar robotta krem peynir ile birlikte krema haline getirilir. Lifleri ağızda rahatsızlık vereceğinden bir spatula yardımı ile süzgeçten geçirilip liflerinden arındırılır. Sonrasında karışımın içine beyaz peynir eklenerek iyice ezilir. Dereotu, kavrulmuş çamfıstığı ve susam da ilave edilerek iyice karıştırılır. Ege otlu harcımız hazır... (Eğer karışım hazırlık aşamasında çok katı olursa sebze suyu ile açılabilir, cıvık olursa da ekmek içi ile koyulaştırılabilir.)

Fırınlanmış Tavuklu ve Yeşil Elmalı Harç (Gabriele Sponza Reçetesi İle):

- 4 adet tavuk göğsü(yağsız)
- 5 adet yeşil elma
- 3 adet havuç
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- ½ çay bardağı akçaağaç şurubu
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 su bardağı et suyu

Yapılışı: Havuç, soğan ve sarımsaklar gelişi güzel doğranarak bir fırın tepsisine konulur. Üzerine tavuk etleri yerleştirilerek önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 45 dakika kadar pişirilir. Sürenin sonunda tepsinin tüm içeriği bir mutfak robotunda püre haline getirilir. Yeşil elmalar küçük küpler halinde doğranır. Bir tavada biraz zeytinyağı konularak elmalar ve hazırlanan tavuk püresi eklenerek sotelenir. İçerisine salça ve et suyu da ilave edilerek bir süre daha kavrulur. Son olarak akçaağaç şurubu da eklenerek yedirilir. Tavuklu ve yeşil elmalı harcımız hazır...

10 yorum:

Güloanne mutfakta dedi ki...

paylaşımınız için tşk ederim

Adsız dedi ki...

Çok güzel bir tarif olduğu fotolardan belli, çok şanslısınız...

SU Hanımın Çiftliği dedi ki...


teşekkürler, en kısa zamanda inşallah deneyeceğim

Unknown dedi ki...

Bu tarifi çok beğendim

Unknown dedi ki...

pOĞAÇAYA UN KONMUYOR MU?

Unknown dedi ki...

pOĞAÇAYA UN KONMUYOR MU?

Limonlu Kek dedi ki...

Sevgili Fatoş, poğaça harcına 285 gr. un konuluyor, en üstteki poğaçanın hamur malzemeleri, alttaki 2 tanesi ise farklı iç harçlarının malzemesi. Bu poğaçayı muhakkak denemeni isterim. Çok yumuşak, kıyır kıyır bir poğaça olduğunu göreceksin. Sevgiler...

Ladybeybi dedi ki...

Maksut değil miydi onun adı yahu? ne ara Mesut oldu? Yoksa kardeşi falan mı :)

Gooler dedi ki...

Rudolf'un poğaçasını denedikten sonra başka tarif kullanamaz oldum. Herşeyiyle yapıp pişirmeden buzluğa atıyorum acil durumlarda süper oluyor. Profiterolü de pişirmeden kağıdıyla dondurup sonra kullanıyorum vakti olmayanlara önerimdir.

Musti dedi ki...

Hamurdaki peynir ne peyniri?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...