1 Haziran 2013 Cumartesi

Binbir Çiçek Bal İle Ballı Lezzetler


Bu kez şeker yerine bal kullandığımız, tatlı-tuzlu herşeyin bal ile yapıldığı, bal gibi tatlı bir etkinliğe misafir oldum desem :)  EKS Mutfak Akademisi'nde gerçekleşen Binbir Çiçek Ballı Lezzetler Etkinliği, bal kavanozunun hiç eksik olmadığı ve kahvaltısında sürekli bal olan benim gibi birine göreydi doğrusu. Bu fotoğraf da tüm yemekleri bal ile yapıp, ağzımızı bal ile tatlandırarak nasıl mutlu olduğumuzun resmidir :)
 

Dedim ya o gün tüm lezzetler balla yapılmıştı diye, buna içecekler de dahildi. Osmanlı Yemek Kültürü'nden ballı limonatada 3 kocaman bardak içtim inanın. Üstelik normal şeker ile yapılandan çok daha az kalorili, ama çok daha lezzetli :)

Hepsinin yapımında bal kullanılan zeytinli ekmek, peynirli poğaça, kaymaklı sable bisküvi ve muzlu krep ile kahvaltılarımızı yaparken, bal ile ilgili tüm sorularımıza ve merak ettiklerimize Binbir Çiçek Marka Müdürü Sevgili Murat Akkaya cevap verdi.

- Balparmak, Binbir Çiçek ve Balkovan markalarının aslında Altıparmak Gıda'nın farklı markaları olduğunu,
- Balparmak Balı'nın Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan toplanan balı, Binbir Çiçek Balı'nın İç Anadolu'dan toplanan balı, Balkovan Balı'nın ise Ege ve Akdeniz'den toplanan balı ihtiva ettiğini,
- Dünya genelindeki çam balının %95'nin Ege'den toplandığını,
- Çam balı, çiçek balına göre daha fazla magnezyum içerdiğinden özellikle çocuklara çam balı yedirmemiz gerektiğini,
- Osmanlı Kültürü'nde balın çok önemli olduğunu, sadece saraydaki bal tüketiminin 14 ile 65 ton arasında olduğunu,
- Sahte balın tadım ve gözlem ile kesinlikle anlaşılamayacağını, sadece labaratuar ortamında ayırt edilebildiğini,
- Balın kaynaktan alındıktan sonra hiçbir işlemden geçirilmeden, sadece analiz edilerek kavanozlandığını biliyor muydunuz...
 

Sıra Ballı Lezzetler Workshopu'na geldiğinde mutfakta da hummalı bir koşuşturma başladı. Sürekli balda, pişirdik, kızartık, karıştırdık. Ortaya en lezzetli sonucun çıkması için genç şefimiz Muhittin Usta bizim peşimizden az koşmadı, ama sonunda ortaya çıkan lezzetler hepsine değdi :) 
 

- Ballı Gavurdağı Salatası
- Ballı-Hardal Soslu Sebzeli Tavuk
- Ballı-Kaymaklı Armut Tatlısı

Profesyonel mutfağını bizlere açan EKS'ye, her türlü sorumuza hemen cevap vermeye çalışan Sevgili Murat Akkaya ve Selin Ertözün'e, Özge Akyel ve tüm Excel Ailesi'ne ve tabii tatlı mı tatlı Binbir Çiçek'e teşekkürler...

1 yorum:

En İyi Yemek Siteleri dedi ki...

Merhabalar,
En iyi yemek sitelerini toparladığım bir yemek sitesi kütüphanesi oluşturdum:)
Listemde siz de varsınız, bilgilendirmek istedim.
Çalışmalarınızda başarılar...
Ziyaret etmek isterseniz:
En İyi Yemek Siteleri


bu arada limonlu kek tarifinizi yapmistim ve herkes cok begenmisti.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...