3 Mart 2014 Pazartesi

Portakal Reçeli


Şimdi, portakal zamanı bitmeden, içleri boşalmadan, iri, mis kokulu, sulu portakallardan reçel yapma zamanıdır. Reçeli yaptıktan sonra dolabın karanlık köşelerine atıp 2-3 ay unutuyorum. Sonra yaz geldiğinde  özlem gideriyoruz portakalla, nasıl iyi gidiyor anlatamam. Ben portakal reçeli yaptığım zaman sadece kabuklarını değil, içini de kullanıyorum, çok güzel, lezzetli oluyor. Üstelik rendelenen dış kabukları da atmak yok, onları da azıcık şekerle ovalayıp poşete koyuyorum, sonra doğruu derin dondurucuya. Keklerinize, kurabiyelerinize kullanın, yazın en portakal bulamadığınız zamanlarda. Sevgi ile kalın, portakal kokulu mutfaklarda :)

Malzemeler:

- 1 kg. portakal
- 1,5 kg. toz şeker
- 1 su bardağı su
- 1 çay kaşığı tereyağı
- yarım limonun suyu

Yapılışı: Portakalların turuncu olan dışı gidecek şekilde rendelenir. (Beyaz kısma çok fazla girmeden) Derince bir tencereye, rendelenmiş portakallar bütün halde konularak üzerini geçecek kadar su eklenir ve kaynamaya bırakılır. Portakallar, üzerine çatal batırdığınızda kolayca delinene kadar haşlanır. Haşlanmış portakalların suyu süzülerek kenara alınır, haşlama suyu da dökülür. Portakallar hafif ılındığında parmak boğumu büyüklüğünde doğranır. Daha önce portakalları kaynattığımız aynı tencereye su ve toz şeker konularak ocağa konur. Şeker tamamen eridiğinde kestiğimiz portakal parçaları da ilave edilir ve ocağın altı kısılır. Üstü açık olarak kısık ateşte kaynamaya bırakılan reçel, bir tabağa damlattığınızda damlacıklar yayılmayıp top top kalana dek pişirilir. Reçeliniz kıvam almaya başladığında tereyağı ve limon suyu ilave edilerek 4-5 dakika daha kaynatılır ve ateşten alınır. Ilındıktan sonra kavanozlara alınarak saklanır.

3 yorum:

Güloanne mutfakta dedi ki...

Günaydın gerçekten basitmiş bende dün yapmıştım daha farklı ama bu bence çabuk oluyor.Çok güzel görünüyor ellerine sağlık

Saglıklı Mutfak Hilal dedi ki...

sunum ve reçel süper görünüyor ellerine sağlık Nevalcim

nergis mevsimi dedi ki...

Ben de portakalın hiç bir yerine kıyamayanlardanım :) Her çeşit reçelini de çok severim.Elinize sağlık.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...