8 Nisan 2014 Salı

Kadayıf Mantı


Bugün parmak yedirtecek bir tarif var sırada. Biz, Refika ile Arçelik Mucize Lezzetler Pişirme Atölyesi'nde yapıp yerken bittik lezzeti karşısında. Hatta sürekli "Bunun içine pastırma-kaşar da nasıl yakışır!", "Boş bile yapılsa müthiş olur!", "Bir de içinde dil peyniri olacak!" gibi lezzet arayışlarına bile girdik. Ben sanki daha büyükçe yapıp, bir porsiyonluk sosyete mantısı şeklinde yapmayı düşünüyorum mesela, bakalım kime kısmet olacak :)


Malzemeler:

İç Harcı İçin:

- 250 gr. kadayıf
- 100 gr. dana kıyma
- 1/3 bağ maydanoz
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı galeta unu
- tuz, köfte baharı, karabiber, pul biber, kimyon

Yoğurt Sosu İçin:

- 3 su bardağı yoğurt
- 4 diş sarımsak

Salça Sosu İçin:

- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 2 yemek kaşığı domates püresi
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- karabiber, taze kekik, taze nane


Yapılışı: Tereyağı ve kadayıf haricindeki mantı iç harcı için gereken tüm malzemeler küçük bir yoğurma kabına alınarak, köfte kıvamına gelecek şekilde yoğrulur. Yoğrulan harçtan fındık büyüklüğünde parçalar koparılarak minik köfteler yapılır. Tereyağı ile avuç içleri yağlanarak uzun bir kadayıf tutamı ele alınır. Kadayıf, fındık köftenin üzerine çevrile çevrile sarılır. (Her bir kadayıf topu yaklaşık 2 cm. çapında olacak). Hazırlanan kadayıf topları yağlanmış fırın tepsisinin üzerine dizilerek, 230 derece ızgaraya ayarlanmış fırında 10 dakika pişirin.. Kadayıf çok hızlı bir şekilde kızaracağı için fırının başından ayrılmayın, arada  ters-yüz ederek çevirin.) 
 
Bu arada oda sıcaklığındaki yoğurt çırpılarak krema kıvamına getirilir. 4 diş sarımsak ezilerek yoğurda eklenir ve arzu edildiği kadar tuz eklenerek yoğurt sosu hazırlanır. 
 
Salça sosu için ise, tereyağı ve zeytinyağı tavaya alınarak, biber salçası, domates salçası ve domates püresi ilave edilir ve malzemeler birbirleri ile kaynaşıncaya kadar karıştırılır. Ateşten alındıktan sonra içerisine karabiber, taze nane ve taze kekik eklenir. Kadayıf mantıları bir servis tabağına alınarak, üzerine yoğurt ve salça sosu eklenerek servis edebilir.
 
Not: Misafirlerinize yapmak için 1 gün öncesinden de kadayıf toplarını hazırlayabilirsiniz. Bu durumda kadayıfları kurumadan muhafaza etmek için; kadayıf toplarının üzerlerini nemli bir bez ile örterek buzdolabında saklayabilirsiniz.

1 yorum:

Saglıklı Mutfak Hilal dedi ki...

çok merak etmiştim bu tarifi deneyeceğim canım. eline sağlık

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...