31 Temmuz 2014 Perşembe

Kabak Çiçeği Dolması


Tamam, bayramı, tatili vs. atlattık, artık rutine dönmekte fayda var, değil mi? Artık kendimize nispeten biraz daha vakit ayırabiliriz, ya da en azında yapmaya enerjimiz olur. O yüzden bayram sonrası ilk tarifim, yapması azıcık efor isteyen, ama bir başladıktan sonra gerisi çorap söküğü gibi gelecek, hele ki yendiğinde sizleri kendinizden alacak bir tarif olsun istedim. Yemeyen bin pişman ona göre :)
 
Malzemeler:
 
- 24 adet kabak çiçeği
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1 adet küçük boy domates
- 1 su bardağı pirinç
- 1 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1/4 demet dereotu
- yarım çay bardağı zeytinyağı
- yarım limonun suyu
- tuz, nane, karabiber
 
Yapılışı: Pirinç ayıklanıp yıkanarak suyu süzülür. Soğan, minik küpler halinde doğranarak orta boy bir tavaya alınır. Soğanlar zeytinyağının yarısı ile hafif rengini kaybedene kadar kavrulur. Domates rendelenerek soğanın üzerine eklenir ve suyunu çekene dek kavrulmaya devam edilir. Yıkanmış pirinç ilave edilerek 2-3 dakika daha tavada çevrilir. Hazırlanan harcın üzerine bir su bardağının üçte biri kadar sıcak su dökülerek kısık ateşte suyu tamamen çekene kadar pişirilir. Kuş üzümü, ince kıyılmış dereotu, limon suyu ve baharatlar içerisine ilave edilerek tahta bir kaşıkla karıştırılır ve soğumaya bırakılır. 
 
Kabak çiçekleri sabahın erken saatlerinde ağızları kadeh gibi açık olan çiçekler toplanarak veya pazardan alınıyorsa içiçe geçirilerek açık olan çiçek yapraklarının kapanmaması sağlanır. (Kabak çiçekleri çok hassas olduğundan mümkünse harcın hazırlanmasından sonra toplayın.) Dolma harcı hazırlandıktan sonra çiçekler, soğuk suda dikkatlice, yırtılmadan yıkanır. Çiçeklerin ortasında bulunan tohum kısmı tabanını delmeyecek şekilde kopartılır, dışındaki sapları da dip kısmından kesilir.  Her bir çiçeğin yaprakları elle açılarak çay kaığı ile dolma harcından doldurulur. Yaprakların her biri birbirinin üzerine gelecek şekilde kapatılarak minik külahlar oluşturulur. Çiçeklerin hepsi bu şekilde doldurulduktan sonra, sivri kısımları tencerenin ortasına gelecek şekilde yayvan bir tencereye dizilir. Üzerine 1 su bardağı sıcak su ve kalan zeytinyağı ilave edilerek kısık ateşte suyu tamamen çekene kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirilir. Tamamen soğuduktan sonra servis edilir.

1 yorum:

seolara dedi ki...

Paylaşımlarınız çok başarılı, sitenizi ilgiyle takip ediyorum..
www.cay-makineleri.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...